FunX Amsterdam

Amsterdam gaat ook op Keti Koti Nederlandse vlaggen hijsen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam gaat ook op Keti Koti Nederlandse vlaggen hijsen

Vanaf 1 juli gaat Amsterdam bij Keti Koti de Nederlandse vlag hijsen op het stadhuis en de stadsdeelkantoren. Burgemeester Halsema verandert daarmee het vlaggenprotocol van de stad voor de dag dat de afschaffing van de slavernij wordt gevierd.

Voortrekkersrol

Vorige week stuurde de stadsdeelcommissie uit Amsterdam-Zuidoost een brief naar burgemeester Halsema met het verzoek om de Nederlandse vlag te hijsen tijdens Keti Koti. Op verzoek van PvdA-raadslid Anissa Bouhassani werd de brief donderdag besproken in een raadscommissie. Daar lichtte Moenira Luqman (PvdA Zuidoost) de wens toe om de Nederlandse vlag uit te hangen. Volgens haar kan het helpen om bij te dragen aan erkenning, herstel en reparatie.

Luqman wees Halsema erop dat de burgemeester in 2021 een voortrekkersrol heeft gespeeld door officieel excuses aan te bieden voor de rol van Amsterdam in het slavernijverleden. "We vragen nu nogmaals het voortouw te nemen en in Amsterdam op overheidsgebouwen de Nederlandse vlag te hijsen op 1 juli." Gehoopt wordt namelijk dat daarna ook andere steden het voorbeeld zullen volgen. Halsema en wethouder Meliani (Diversiteit) hebben laten weten gehoor te geven aan de wens uit Zuidoost.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vlag hijsen

Tot nog toe werd de Nederlandse vlag op Rijksgebouwen alleen gehesen op dagen als Koningsdag, Nationale Bevrijdingsdag en Veteranendag. In Amsterdam komt daar vanaf 1 juli dus Keti Koti bij. Daarnaast wordt er gekeken of er een oproep aan Amsterdammers gedaan kan worden om ook de vlag uit te hangen.

Ster advertentie
Ster advertentie