FunX

Giorgio belt met zijn oma over Keti Koti en krijgt levensadvies

  1. Newschevron right
  2. Giorgio belt met zijn oma over Keti Koti en krijgt levensadvies

Vandaag wordt er in Nederland tijdens Keti Koti stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Ondanks dat de herdenking en viering er dit jaar anders uitzien door de coronamaatregelen, wordt er vanuit huis toch feest gevierd bij veel mensen. Zo ook bij Giorgio's oma, voor wie de dag nog altijd veel betekenis heeft. In Turn Up! vertelt zij over haar ervaringen met het feest.

Keti Koti

Giorgio's oma heeft vandaag vooral naar de televisie gekeken en geluisterd naar alle toespraken. Dat is wennen, want normaal gesproken gaat ze ieder jaar de stad in om het te vieren. "Ik ga er elk jaar op af hoor! De ene keer in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag en ik ben twee keer naar Nijmegen geweest." Wat betekent Keti Koti voor haar? "Ik zie het als een feest, maar ook een beetje herdenken. Het is allebei goed om te doen."

Levenslessen

De oma van Giorgio is niet alleen oma, maar binnenkort zelfs overgrootoma. Giorgio's zoontje zal zowel Surinaams als Nederlands zijn en daarom is Vanessa vooral benieuwd wat voor een advies zij hem mee zou willen geven als het gaat om zijn Surinaamse roots. "Ik hoop dat wanneer hij groter wordt, dat hij zichzelf blijft en weet wie hij is. Dat je mag zijn wie je bent. Hij moet respect hebben voor zichzelf en ook voor anderen. Vooral ook naar ouderen toe. Niet jij-en en maar-en, maar gewoon respect hebben voor een ander. Dan benadert een andere volwassene jou ook als een als een volwaardig klein mens."

Wat wordt de naam?

Tot slot heeft Vanessa nog een laatste vraag voor oma: wat wordt de naam van Giorgio's kind? "Ik weet het niet?! Giorgio, hoe heet die jongen?," grapt ze. Volgens Giorgio heeft zijn oma zelfs een hele lijst gemaakt met potentiƫle namen, waarvan hij 'Wilfred' toch wel heel bijzonder vond...

Beluister hierboven het hele gesprek.

Ster advertentie
Ster advertentie