FunX

Dit gebeurt er met jouw handtekening: Keti Koti-petitie officieel ingeleverd

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Dit gebeurt er met jouw handtekening: Keti Koti-petitie officieel ingeleverd

FunX startte voor de zomervakantie samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie om van 1 juli - Keti Koti - een nationale vrije dag te maken. Daar werden maar liefst 60.960 handtekeningen onder verzameld, die vervolgens symbolisch werden overhandigd aan politici in Den Haag. Gisteren is de volgende stap gezet: de ondertekende petitie is officieel ingediend bij de Tweede Kamer.

FunX-verslaggever Zekkie over het indienen van de petitie bij de Tweede Kamer

Officieel op de agenda gezet

FunX-verslaggever Zekkie vertelt dat de eerdere overhandiging symbolisch was. Er werd geprobeerd om het plan voor de zomer nog naar de Tweede Kamer te krijgen, maar daar werkten niet genoeg partijen aan mee. "Nu hebben we het officieel op de agenda gezet en moeten ze wel. Dat betekent ook dat we spreektijd krijgen en aan de Tweede Kamer kunnen laten zien dat het echt belangrijk is."

Het aantal handtekeningen is inmiddels opgelopen tot 61.769. Bij de overhandiging door Mitchell Esajas (The Black Archives) en Jerry Afriyie (Nederland Wordt Beter) waren politici aanwezig van de SP, DENK, ChristenUnie, PvdD, D66, Fractie Den Haan, PvdA en GroenLinks.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Debatteren

De politici in de Tweede Kamer gaan dus binnenkort echt debatteren over het plan om van 1 juli een nationale herdenkingsdag te maken, maar wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog onbekend. "Er is nog steeds geen nieuw kabinet, daar zitten we ook nog op te wachten", aldus Zekkie. "Het kan ook zijn dat zij het mee gaan nemen en aan gaan kondigen."

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!

Ster advertentie
Ster advertentie