Up 2 Date

Twee moties over Keti Koti ingediend in de Tweede Kamer

foto: Debat Direct
  1. Newschevron right
  2. Twee moties over Keti Koti ingediend in de Tweede Kamer

Er zijn vandaag na het Kamerdebat over discriminatie en racisme twee moties rondkom Keti Koti ingediend in de Tweede Kamer. Het gaat om een motie waarbij er wordt gepleit voor excuses van de Nederlandse Staat voor het slavernijverleden en een motie om van 1 juli, Keti Koti, een nationale herdenking en feestdag te maken.

Indienen motie Tweede Kamer

Moties

Kamerlid Belhaj (D66) heeft de moties ingediend, gesteund door de vijf andere Kamerleden Van Baarle (DENK), Simons (Bij1), Ceder (CU), Den Haan (Fractie Den Haan, Kathman (PvdA) en Den Esch (PvdD). Kamervoorzitter Kajsa Ollongren heeft bepaald dat de moties naar de Tweede Kamer mogen.

Nu de moties officieel zijn ingediend, zal er vanavond in de Tweede Kamer gestemd worden. Als de Kamer voor stemt, is er sprake van een Kameruitspraak. Het is dan aan het kabinet om te beslissen wat er met een aangenomen motie gebeurt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Petitie

FunX voerde de afgelopen weken in samenwerking met stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives actie om te eisen dat Keti Koti wordt erkend als nationale vrije dag en dat Nederland verantwoordelijkheid neemt voor de gedeelde geschiedenis. De petitie werd door ruim 60.000 mensen ondertekend en begin deze week overhandigd aan de Tweede Kamer.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiƫle vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!

Ster advertentie
Ster advertentie