#1julivrij

#1julivrij

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti of Dia di Abolishion de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving. In 2021 werd daarom een petitie vanuit FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives aangeboden bij de Tweede Kamer om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag.

Deze petitie is nog in behandeling, maar dat betekent niet dat we in de tussentijd stil blijven zitten. Ook werkgevers kunnen namelijk hun verantwoordelijkheid nemen door op die dag vrij te geven. Krijg jij nog geen vrij? Neem dan ook vrij op 1 juli totdat we allemaal vrij zijn en deel deze campagne met je werkgever! #1julivrij

Ga naar campagne

Over de campagne

De dag waarop we de slavernij wordt herdacht en de afschaffing ervan wordt gevierd, verdient een officiële erkenning. Vorig jaar werd een petitie gestart om 1 juli te erkennen als een nationale vrije dag. De petitie ligt op dit moment in de Tweede Kamer, maar tot die tijd is het belangrijk om werkgevers erop te wijzen hoe belangrijk het is om op Keti Koti (of: Dia di Aboloshion) vrij te geven. FunX, The Black Archives, Nederland Wordt Beter, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH bundelen daarom hun krachten.

Hoe doe je mee?

Verschillende bedrijven geven hun werknemers al vrij op 1 juli, zoals Tony’s Chocolonely, FunX en LUSH. Vind je het ook belangrijk dat iedereen vrij krijgt op 1 juli? Vraag dan alvast vrij bij je werkgever en deel je campagnefoto. Via deze link kun je een foto van jezelf uploaden en deze op social plaatsen. Gebruik daarbij de hashtag #1julivrij en verwijs in je bericht naar www.ikneemvrijop1juli.nl.

Wil je als organisatie het goede voorbeeld geven en 1 juli instellen als vrije dag of compensatiedag? Onderteken het statement en laat via deze link weten dat je deelneemt.

Ga naar campagne

Over de petitie

FunX heeft samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives in 2021 een petitie opgesteld om 1 juli - Keti Koti - een nationale vrije dag te maken. Op deze dag wordt het leed en het onrecht dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd.

Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Het is tijd dat de politiek erkent dat de trans-Atlantische slavenhandel een onmiskenbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Dat is na meer dan 150 jaar hard nodig, want de gevolgen van kolonialisme en slavernij werken nog steeds door in de huidige samenleving: institutioneel racisme, onderdrukking en ongelijkheid zijn dagelijkse realiteit voor veel Afro-Nederlanders.

Initiatiefnemers FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives hebben een petitie opgesteld om van 1 juli een nationale vrije dag te maken. Ook willen we dat Nederland formeel excuses aanbiedt voor de Nederlandse rol in de slavernij. Daarnaast moet de overheid zorg dragen voor een nationale herdenking die aan alle voorwaarden voldoet en waarbij de overheid alle nodige verantwoordelijkheid op zich neemt. Deze petitie is meer dan 62.000 keer ondertekend en ligt op dit moment in de Tweede Kamer.