FunX

Hansie en ValsBezig vieren Keti Koti bij FunX: hoe goed is hun Surinaamse kennis?

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Hansie en ValsBezig vieren Keti Koti bij FunX: hoe goed is hun Surinaamse kennis?

Op 1 juli, oftewel Keti Koti, wordt de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Zo ook bij FunX, waar Tannaz en Gilly tijdens de Keti Koti-special verschillende artiesten te gast hadden in de studio om te kletsen over deze bijzondere dag. Wat betekent Keti Koti voor Hansie en de boys van ValsBezig? Hoe vieren zij deze feestdag? En hoe is het gesteld met hun kennis van Surinaamse gezegden en gerechten?

Spreekbeurten op school

Keti Koti is een dag van vieren, maar ook van herdenken van het verleden. Hansie vertelt hoe hij al jong leerde over het slavernijverleden. "M'n ouders hadden me het al wel meegegeven, maar je krijgt op school tijdens de Gouden Eeuw maar een heel klein stukje slavernij. Ik ben toen zelf onderzoek gaan doen en heb er spreekbeurten over gehouden. Dat heeft me diep geraakt." Verder was er gelukkig één docente die wel boekjes voorlas over de slavernijgeschiedenis. "Dat is me altijd bij gebleven. Shout out naar juf Monique!"

foto: FunX

Hansie

Pangi

Hansie is trots op Surinaamse zijn roots. Dat is terug te horen op zijn laatste EP Floraboy, maar blijkt ook uit het feit dat hij in een traditionele pangi in de studio aanschoof. "Dat is oude klederdracht die onze voorouders droegen", legt hij uit. "Elke kleur staat weer voor een andere voorouder. Vandaag draag ik m'n blauwe, die verwijst naar een hele wijze voorouder." Hoe ouder Hansie wordt, hoe meer hij met zijn Surinaamse achtergrond bezig is:

"Het zijn toch m'n roots. Hoe ouder ik word, hoe dieper ik erin ga en hoe beter ik ze leer kennen. Ik schaam me eigenlijk dat het nu pas gebeurt, maar beter laat dan nooit."

Hansie's kennis over het Surinaams werd door Tannaz en Gilly nog even op de proef gesteld. Herkent hij de Surinaamse gezegden?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ValsBezig

Ook de jongens van ValsBezig waren aanwezig bij de Keti Koti-special. Voor hen betekent de viering vooral vrijheid en blijdschap. Waar ze het normaal meestal vieren in het Oosterpark in Amsterdam, is dat dit jaar ietsje anders vanwege corona. "Je herdenkt toch vooral voor jezelf waar je voorouders doorheen zijn gegaan en waar ze voor hebben gestreden."

De geschiedenis van Keti Koti is iets wat de artiesten al jong hebben geleerd. "We hebben het zo puur als het maar kan meegekregen vanuit huis, dat mogen we niet vergeten. Het betekent heel veel voor ons." De boys hopen dan ook dat Keti Koti over vijf jaar een nationale feestdag is die door iedereen serieus wordt genomen. "En dat we allemaal officieel vrij zijn."

foto: FunX

ValsBezig

Surinaams eten herkennen

ValsBezig is een grote liefhebber van Surinaams eten, maar herkennen ze de bekende gerechten ook geblinddoekt? Tannaz en Gilly testten het uit!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!

Ster advertentie
Ster advertentie