FunX

Petitie 'maak 1 juli een vrije dag' heeft 40.000 handtekeningen verzameld!

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Petitie 'maak 1 juli een vrije dag' heeft 40.000 handtekeningen verzameld!

FunX is samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie gestart om 1 juli - Keti Koti - een nationale vrije dag te maken. En die is in minder dan een week tijd al door meer dan 40.000 mensen ondertekend! Dat zijn genoeg handtekeningen om het voorstel officieel voor te leggen aan de Tweede Kamer.

Mitchell Esajas van The Black Archives over het behalen van 40.000 handtekeningen

Wat willen we?

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Dat wordt jaarlijks gevierd en herdacht, maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. Daarom willen we niet alleen dat 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag wordt, maar ook dat Nederland formeel excuses aanbiedt voor de rol in de trans-Atlantische slavernij. Daarnaast moet de overheid zorg dragen voor een nationale herdenking die aan alle voorwaarden voldoet en waarbij de overheid alle nodige verantwoordelijkheid op zich neemt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En hoe nu verder?

Om een plan of voorstel bedacht door burgers - een burgerinitiatief - voor te leggen aan de Tweede Kamer, moet je minstens 40.000 steunbetuigingen verzamelen. Die moeten afkomstig zijn van mensen boven de 18 jaar met een Nederlandse nationaliteit. Als het initiatief met de 40.000 handtekeningen vervolgens na het indienen wordt goedgekeurd door de commissie, gaat de Tweede Kamer stemmen over het plan. In dit geval dus over de nationale vrije dag op 1 juli. Stemt de meerderheid van de Kamer voor, dan krijgen de desbetreffende ministers de opdracht om het plan in werking te zetten.

Heb je de petitie nog niet getekend? Doe dat dan hier alsnog! We gaan namelijk nog steeds door met het verzamelen van zoveel mogelijk handtekeningen.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiƫle vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!

Ster advertentie
Ster advertentie