FunX

Jerry Afriyie: 'We moeten 1 juli erkennen, anders blijven we het verleden meesjouwen'

  1. Newschevron right
  2. Jerry Afriyie: 'We moeten 1 juli erkennen, anders blijven we het verleden meesjouwen'

Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. Daarom heeft FunX samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie gestart om te eisen dat 1 juli, Keti Koti, een nationale feestdag wordt en in Start met Fernando werd de petitie vandaag officieel gelanceerd. "Zolang we het verleden geen plek geven, blijven we het met ons meesjouwen", aldus Jerry Afriyie van Stichting Nederland Wordt Beter

Mitchell en Jerry over het belang van 1 juli als officiële vrije dag

FunX is samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie gestart om 1 juli - Keti Koti - een nationale vrije dag te maken. Op deze dag wordt het leed en het onrecht dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd.

Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Het is tijd dat de politiek erkent dat de trans-Atlantische slavenhandel een onmiskenbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Dat is na meer dan 150 jaar hard nodig, want de gevolgen van kolonialisme en slavernij werken nog steeds door in de huidige samenleving: institutioneel racisme, onderdrukking en ongelijkheid zijn dagelijkse realiteit voor veel Afro-Nederlanders.

De eerste stap naar een gelijkwaardiger Nederland is het onderkennen van de koloniale geschiedenis. Jaarlijks vindt tijdens Keti Koti een officiële herdenking plaats en wordt ook de afschaffing van de slavernij gevierd. Maar… Zolang de overheid Keti Koti niet erkent als officiële feestdag, ontkent Nederland zijn verantwoordelijkheid in deze gedeelde geschiedenis. Het is daarom hoog tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag.

Met de petitie eisen initiatiefnemers FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives dat 1 juli een nationale vrije dag wordt, maar ook dat Nederland formeel excuses aanbiedt voor de Nederlandse rol in de slavernij. Daarnaast moet de overheid zorg dragen voor een nationale herdenking die aan alle voorwaarden voldoet en waarbij de overheid alle nodige verantwoordelijkheid op zich neemt.

Teken de petitie hier

'Dealen met het verleden'

Mitchell Esajas, mede-oprichter van The Black Archives, legt uit waarom het belangrijk is dat Nederland een vrije dag krijgt om de afschaffing van de slavernij te vieren en te herdenken. "Nederland is een van de grootste naties geweest die betrokken was bij de handel in tot slaaf gemaakte mensen en net als bij 4 en 5 mei, voor de Tweede Wereldoorlog, is het iets waar we bij stil moeten staan zodat het nooit meer gebeurt", zegt Esajas. "Ook omdat er nog een erfenis is waar we vandaag de dag nog last van hebben in de vorm van ongelijkheid en racisme."

Jerry Afriyie van Stichting Nederland Wordt Beter onderstreept het belang van een nationale herdenking van het slavernijverleden. "Ik denk dat het ons gaat dwingen om te dealen met het verleden", legt Afriyie uit. "Zolang we het verleden geen plek geven, blijven we het met ons meesjouwen. Dat is onnodig, want ik zie een nieuwe generatie die bloeit, die kansen pakt, en dan denk ik van: 'Zo jammer als we ook nog moeten gaan protesteren voor een nationale herdenking, terwijl het zo'n groot onderdeel is van de geschiedenis van ons land'", aldus Afriyie.

Quote

Net als op 4 en 5 mei een dag van bezinning en educatie.

Mitchell Esajas - The Black Archives

Educatie

Hoe gaan we ervoor zorgen dat 1 juli niet alleen een feestdag wordt, maar ook een dag van educatie? Esajas zegt dat het van essentieel belang is dat het "net als op 4 en 5 mei een dag van bezinning en educatie wordt" door op scholen en in de media "educatieve programma's te organiseren zodat iedereen leert over de geschiedenis die verbonden is met het heden", aldus Esajas, die zich nog goed herinnert op de middelbare school heel weinig over het slavernijverleden te leren. "In zes jaar vwo hebben we misschien één kleine alinea over de slavernij geleerd."

Excuses

Naast de vrije dag wordt met de petitie ook geëist dat Nederland formeel excuses aanbiedt voor de Nederlandse rol in de slavernij. Esajas legt uit waarom hij denkt dat de Nederlandse regering daar zo lang over doet: "Om meerdere redenen. Ik denk dat Nederland niet wil toegeven dat ze fout hebben gezeten en dat ze doen alsof het zo lang geleden is dat het niet meer zo belangrijk is", zegt Esajas. "Daarnaast denk ik ook dat men bang is voor de gevolgen van excuses maken en denken: 'Wat willen ze dan nog meer?'."

Volgens Jerry is de erkenning van het slavernijverleden, en de nationale dag om daar bij stil te staan, nodig om verder te kunnen. "Op 1 juli zouden we ons moeten afvragen: 'Waar waren we? Hoe ver zijn we gekomen? En hoe ver moeten we nog gaan?'. Dat kan alleen als we een moment inplannen per jaar om met z'n allen daar aan toe te geven."

Fernando praat met Jerry en Mitchell verder over het ondertekenen van de petitie

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!

Ster advertentie
Ster advertentie