FunX Den Haag

Takkies met Haagse burgemeester Van Zanen: "Ik ben niet de baas van de stad"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Takkies met Haagse burgemeester Van Zanen: "Ik ben niet de baas van de stad"

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, die woensdag 16 maart plaatsvinden, spreekt politiek verslaggever Zakaria Taouss van FunX met verschillende burgemeesters. Een daarvan is Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag. Hij vertelt onder andere wat zijn lievelingsplek in Den Haag is, wat hij van Frenna vindt en of hij voor ADO of Ajax is. Daarnaast beantwoordt hij kijkersvragen en heeft hij een belangrijke boodschap: "Ga stemmen!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Is de burgemeester de baas van de stad?

Burgemeester Van Zanen is het gezicht van Den Haag, maar betekent dat dat hij ook de baas van de stad is? "Nee, zo werkt dat niet", vertelt hij. "Er zijn 45 vrouwen en mannen die deel uitmaken van de gemeenteraad van Den Haag en die worden gekozen door u en ik. Die maken de dienst uit, die zijn de baas."

Rommelig

Een andere kijkersvraag die Van Zanen beantwoordt, is waarom Den Haag zo rommelig is. Een voorbeeld daarvan is de verkeerschaos bij het Spui. "Ik heb er moeten wennen aan hoe je daar kunt oversteken", geeft Van Zanen toe. Helaas ziet hij geen oplossing voor het 'rommelige' hart van de stad. "Dan zou je allerlei verkeer eruit moeten nemen en ook openbaar vervoer. Dan kunnen mensen niet meer de stad in en dat lijkt me niet handig."

Mentale gezondheid

De coronacrisis heeft bij veel Haagse jongeren invloed gehad op de mentale gezondheid. Wat kun je het beste doen als je momenteel niet lekker in je vel zit? "Schaam je niet", aldus Van Zanen. "Je bent niet alleen, er is hulp voor je." Volgens de burgemeester kun je het beste om hulp vragen in je omgeving of bij hulpverleners, zoals de huisarts. "Aarzel niet!"

Ster advertentie
Ster advertentie