FunX Amsterdam

Halsema heeft aangifte gedaan van bedreigingen rondom huldiging Ajax

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Halsema heeft aangifte gedaan van bedreigingen rondom huldiging Ajax

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft aangifte gedaan van de bedreigingen die ze vorig week kreeg na de verplaatsing van de huldiging van Ajax. Dat vertelde ze bij AT5. Het gaat volgens haar om een groot aantal online bedreigingen, waaronder doodsbedreigingen en bedreigingen met verkrachting.

Tekort aan beveiligers

De gemeente maakte vorige week bekend dat de huldiging van landskampioen Ajax wegens een tekort aan beveiligers niet in de openbare ruimte kon plaatsvinden. Daarom werd de viering verplaatst van het Museumplein naar de Johan Cruijff ArenA, maar daar waren veel supporters het niet mee eens.

'600 kerels voor de deur'

Halsema werd 'bedolven onder bedreigingen en gescheld'. Op social media vroeg ze om begrip en verzocht ze iedereen om zichzelf in te houden. Voor haar huis verzamelden zich die woensdagmiddag honderden boze supporters.

"Een groep van ongeveer 600 kerels stond tegenover de ambtswoning en op de brug met hun middelvinger omhoog. En allemaal schreeuwden ze: 'Halsema kankerhoer'. En als je daarbij bedenkt: het was namiddag en mijn dochter probeerde naar huis te komen en heeft daarnaar staan kijken, dan vind ik dat al die mannen zich wel eens af mogen vragen wat ze daar eigenlijk aan het doen waren en hoe erg dat is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woedend

De burgemeester benadrukt dat de beslissing om de huldiging te verplaatsen samen met Ajax is genomen. "Met tegenzin en een redelijk argument. Dat je vervolgens mij eruit pikt en zo grof, ook vooral op mijn vrouw zijn, dat is niet acceptabel."

Ze geeft aan erg boos te zijn om de bedreigingen. "Woedend vanwege de invasie in je privésfeer. Het gebrek aan respect voor bestuurlijke besluiten, hoe moeilijk ook, die je hebt te nemen. En het seksisme dat erbij zit."

Onderzoek

De politie is de zaak momenteel aan het onderzoeken. Om hoeveel bedreigingen het precies gaat, is niet duidelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie