Amsterdams nachtleven protesteert op Museumplein tegen coronabeleid
- News
- Amsterdams nachtleven protesteert op Museumplein tegen coronabeleid
Op het Museumplein in Amsterdam wordt vanmiddag om 14:00 uur geprotesteerd door ondernemers, werknemers en liefhebbers van het Amsterdamse nachtleven. Sinds duidelijk werd gemaakt dat clubs en discotheken voorlopig nog dicht blijven, ziet het er voor de uitgaansbranche behoorlijk uitzichtloos uit. Onder de naam De Nacht Wacht wordt er daarom gedemonstreerd tegen het coronabeleid. "De nachtcultuur is aan het verdrinken."
Oproep van de clubs
Het initiatief voor het protest komt van verschillende Amsterdamse nachtclubs, waaronder Paradiso, AIR, Chicago Social Club, Supperclub en Panama. Zij roepen hun trouwe bezoekers en aanhang op om hen te komen steunen. "Wij kunnen de gemeente en overheid niet in ons eentje wakker schudden. Daarom roepen wij jullie op, liefhebbers van de Nederlandse nachtcultuur, om jullie stem te laten horen."
Ruim 2800 mensen hebben zich aangemeld voor het Facebookevenement, meer dan 8000 staan op 'geïnteresseerd'. Op het Museumplein zijn 5000 stippen geplaatst, zodat demonstranten anderhalve meter afstand kunnen houden.
Oplossing
De initiatiefnemers van De Nacht Wacht zien wel een oplossing voor feesten tijdens de coronaperiode. Ze stellen een protocol voor met onder andere een maximaal aantal bezoekers, een verplichte gezondheidscheck, alleen toegang via voorverkoop en een goed ventilatiesysteem. Alle clubs langdurig sluiten zou volgens hen juist gevaarlijker zijn, omdat jongeren dan op een illegale manier gaan feesten waarbij op geen enkele manier rekening wordt gehouden met de coronaregels.
'Nachtcultuur genegeerd'
Dj, feestorganisator en bekend gezicht in het nachtleven Joost van Bellem spreekt in een brief in Het Parool ook over die gevolgen: "Nooddruftige clubs die door de onderwereld gefinancierd worden en illegale feesten waar niemand kan rekenen op veiligheid, contactregistratie en eerste hulp bij ongelukken." In de brief uit hij ook zijn woede en teleurstelling. Hij geeft aan dat de nachtcultuur door de politiek en beleidsmakers wordt genegeerd, omdat er met name over de dalende omzet van hotels, cafés en restaurants wordt gesproken.
"Ze geven niets om de nachtcultuur en daarmee ook niet om de meer dan honderdduizend mensen die ervan en -voor leven, er jaren werkervaring in hebben zitten en er zowel financieel als emotioneel afhankelijk van zijn."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.