FunX Amsterdam

Amsterdamse nachtclub De School sluit deuren voorgoed

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Amsterdamse nachtclub De School sluit deuren voorgoed

De Amsterdamse nachtclub De School heeft besloten om voorgoed de deuren te sluiten. Volgens de organisatie is het met de huidige financiële situatie niet mogelijk om de club open te houden. Daarnaast lag De School de afgelopen weken onder vuur, nadat er ophef was ontstaan over het uitblijven van een gepaste reactie op de Black Lives Matter-beweging en de organisatie zelf.

Schulden

De club is sinds half maart gesloten en heeft inmiddels tonnen aan schuld die alsmaar verder oploopt. De organisatie heeft daarom besloten de stekker te trekken uit de nachtclub en de deuren voorgoed te sluiten. "We hebben hoop gehad dat we door konden, maar deze sluiting is onvermijdelijk. De besmettingen in Nederland nemen alleen maar toe. Als we nu geen einde maken aan de nachtclub, moet de gehele BV over een paar maanden een faillissement aanvragen", vertelt oprichter Jochem Wertheimer aan De Volkskrant. Naast de club, hebben de eigenaren ook een restaurant en bar en die kan gelukkig wel open kan blijven. Daardoor kunnen zij de vijftig medewerkers alsnog in dienst houden.

Onder vuur

De School lag de afgelopen weken onder vuur. De Volkskrant publiceerde vorige week een reconstructie waarin te lezen was hoe de nachtclub bijna ten onder ging aan het racismedebat. De club werd gezien als een van de meest progressieve en inclusieve nachtclubs in Amsterdam, maar die termen had volgens sommige bezoekers weinig betekenis. De School zou zich niet voldoende hebben uitgesproken tijdens de Black Lives Matter-protesten en had ook intern problemen op het gebied van racisme. Zo waren er klachten van niet-witte gasten over een racistisch deurbeleid dat zou worden gevoerd door een ingehuurd beveiligingsbedrijf en zouden de DJ's vooral bestaan uit witte mannen. Daarnaast begrepen veel mensen niet dat De School een inclusief imago wilde uitstralen, terwijl nota bene het eigen management nog altijd geheel roomblank was.

Commotie niet doorslaggevend voor sluiting

Het management beloofde verandering en kwam met een plan van aanpak na een inspreekavond. Het mocht helaas niet baten, want De School sluit nu alsnog haar deuren. De oprichter benadrukt in De Volkskrant echter dat dit los staat van commotie en puur het gevolg is van de financiële problemen.

Ster advertentie
Ster advertentie