FunX Amsterdam

Muurschilderingen van Black Archives-helden weer te bewonderen

foto: Instagram: mitch_positivityfoto: Instagram: mitch_positivity
  1. Newschevron right
  2. Muurschilderingen van Black Archives-helden weer te bewonderen

Iets meer dan een maand geleden zag Mitchell Esajas hoe het Black Archives-pand werd toegetakeld met witte verf en 'roetveegpiet is genocide'-stickers. Gelukkig zijn de muurschilderingen nu weer hersteld, zodat Anton de Kom en andere zwarte voorvechters van mensenrechten weer te bewonderen zijn.

Ernstig beschadigd

''Er zijn een heleboel vrijwilligers die ons hebben geholpen met het schoonmaken van de de muur", zegt Mitchell tegen AT5. Daar is hij heel dankbaar voor. ''Alleen waren de muurschilderingen zo ernstig beschadigd dat de kunstenaars Hedy Tjin en Dewy Elsinga het met verf moesten herstellen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vol in beeld

De bekladders staan vol met hun gezicht op beeld, maar toch zijn ze nog altijd niet opgepakt door de politie. Op de beelden die Mitchell met AT5 deelde, kan je zien hoe de mannen rustig hun tijd nemen om de muur te bekladden en zelfs nog een foto nemen van de vernieling. ''We hebben wel een idee van wie het is, maar ik weet ook niet waarom het zo lang duurt'', laat Mitchell weten. De politie geeft aan de zaak nog te onderzoeken.

Meer helden

Kort na de vernieling werd een inzamelingsactie gestart om de muur te herstellen. Van het ingezamelde geld is nog een bedrag over. Dat zal worden gebruikt voor de Open Oproep voor Kunstenaars en Schrijvers om werk te maken naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten en de anti-racime beweging. Kunstenaars en schrijvers kunnen zich tot uiterlijk 31 januari met hun idee aanmelden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie