FunX Amsterdam

Archief zwarte geschiedenis 'The Black Archives' wint Stimuleringsprijs

foto: Facebook: Mitchell Esajas
  1. Newschevron right
  2. Archief zwarte geschiedenis 'The Black Archives' wint Stimuleringsprijs

"Geen snelwegen blokkeren, maar bruggen bouwen", dat is wat Mitchell Esajas riep na het winnen van de Stimuleringsprijs. Hij is een van de initiatiefnemers van The Black Archives en krijgt met deze prijs niet alleen 35.000 euro, maar ook veel erkenning en waardering van de stad Amsterdam. De Stimuleringsprijs is een onderdeel van de Amsterdamprijs voor de Kunsten.

"Ik ben nog steeds in een euforische stemming. Ik zat vol positieve energie en dat voel ik nog steeds."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

voor de rechter

Vorige week was dat wel anders, want toen stond hij tegenover de rechter in Friesland. "Ik stond daar omtrent de snelwegblokkade." Vorig jaar november behoorde hij tot Anti-Zwarte Piet demonstranten die onderweg waren naar Dokkum (Friesland) en te maken kregen met een snelwegblokkade van boze Friezen die pro-Zwarte Piet zijn.

"Het was best een heftige week, dus het was echt een ontlading om die prijs te ontvangen."

plek voor zwarte geschiedenis

Natuurlijk voert het Zwarte Pieten-debat niet de boventoon voor hoe Mitchell en de medeoprichters zich met The Black Archives inzetten als archief voor de zwarte geschiedenis. Ze doen dat namelijk ook op andere manieren die erg interessant zijn. Zo worden er exposities en debatten georganiseerd.

goede besteding

Mitchell vindt het belangrijk om vooruitgang te zien als het gaat om de zwarte geschiedenis in de huidige maatschappij. Juist daarom is het zo fijn dat The Black Archives nu echt die erkenning krijgt. De 35.000 euro die ze gewonnen hebben, gaat dan ook goed besteed worden.

"Het is een mooi bedrag waarvan we een deel gaan gebruiken voor onze volgende expositie. Volgend jaar bestaat de Vereniging Ons Suriname 100 jaar en daar gaan we een expo over maken. Die vereniging heeft ook een pand dat aan renovatie toe is. En we gaan natuurlijk ook een mooi feestje bouwen. Als mensen het mee willen vieren: volgende vrijdag 26 oktober hebben we een pop up-expositie en iedereen is welkom."

Ster advertentie
Ster advertentie