FunX

Mitchell Esajas over bekladding Black Archives: 'Dit is symbolisch geweld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mitchell Esajas over bekladding Black Archives: 'Dit is symbolisch geweld'

Terwijl Mitchell Esajas gisteren een commissievergadering bijwoonde over discriminatie in de Tweede Kamer, kreeg hij foto's binnen van een toegetakelde muur van The Black Archives. Bijna alle gezichten op de muurschilderingen waren besmeurd met witte verf. Het pand werd ook beplakt met 'roetveegpiet is genocide'-stickers. Hij sprak met Gilly in Jouw Stad over de racistische gebeurtenis en de impact hiervan.

Vermoeden

Het is niet de eerste keer dat zulke 'roetveegpiet is genocide'-stickers opduiken. Mitchell heeft daarom wel een idee in welke hoek ze moeten zoeken: ''Die stickers hebben we maar één keer eerder gezien: namelijk bij Akwasi, toen een paar mensen verkleed als zwarte piet voor zijn deur stonden.''

Niet alleen materiële schade

Gilly merkt op dat het niet om simpel vandalisme gaat en vraagt daarom hoe de schade verder gaat dan de bekladding van de muur zelf. De vernieling van de muurschildering had een boodschap dieper dan de vernieling zelf en moet worden gezien als een vorm van intimidatie. ''Door die muur te bekladden, waar mensen als Anton de Kom en Perez Jong Loy op staan afgebeeld, zeg je eigenlijk dat zwarte mensen die zich uitspreken tegen racisme hun mond moeten houden,'' legt Mitchell uit.

Quote

Ik zie het als een vorm van symbolisch geweld.

Mitchell Esajas

Herstel

Dat Mitchell positief is ingesteld blijkt niet alleen uit zijn Instagram handle @mitch_positivity. Hij richt zich namelijk meteen op wat er nu wel kan en moet gebeuren. Hij merkt op dat er gelukkig genoeg mensen zijn die wel open staan voor verandering en graag willen helpen. Het eerste wat er op de planning staat is het kunstwerk herstellen. Door middel van donaties kunnen mensen een bijdrage leveren om dat mogelijk te maken. Daarnaast is de expositie Surinamers in Nederland: 100 jaar emancipatie en strijd in The Black Archives / Vereniging Ons Suriname verlengd 22 februari, de geboortedag van Anton de Kom.

Samen Tegen Racisme

De poging tot intimidatie heeft eerder het vuur aangewakkerd bij Mitchell dan hem het zwijgen opgelegd. Mitchell vertelt dat hij hoopt deze zondag, bij de demonstratie Samen Tegen Racisme, zoveel mogelijk mensen te zien die zich uitspreken tegen racisme: ''Het is nu weer tijd om je stem te laten horen.''

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie