FunX Amsterdam

Halsema kondigt toch preventief fouilleren in delen van Amsterdam aan

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Halsema kondigt toch preventief fouilleren in delen van Amsterdam aan

Burgemeester Halsema heeft aangekondigd toch te gaan experimenteren met preventief fouilleren in delen van Amsterdam. Dat meldt AT5. De reden is het geweld van de afgelopen tijd in de stad.

proef

Volgens Halsema wordt er proefsgewijs preventief gefouilleerd voor in ieder geval een maand. Het gaat om kleinschalige controles op bepaalde 'hotspots' waarbij willekeurige personen worden gefouilleerd. Kinderen tot 12 jaar oud, 65-plussers en gezinnen zijn uitgesloten van controles. Bij de controles zijn onafhankelijke waarnemers aanwezig om te kijken of die regels goed gehandhaafd worden.

eerdere plannen

Er werden in mei vorig al plannen voor preventief fouilleren aangekondigd, maar die plannen gingen niet door. Veel raadsleden waren het toen niet met de plannen eens. D66 en GroenLinks zijn bijvoorbeeld geen voorstander van het preventief fouilleren. "We vinden het een zeer zwaar middel. Fouilleeracties hadden geweld van afgelopen weken niet kunnen voorkomen", zegt Femke Roosma (GroenLinks) hierover tegen AT5. Ook DENK, Bij1 en de Partij voor de Dieren zijn kritisch over het preventief fouilleren.

'GROTERE AFSTAND TUSSEN BURGERS EN POLITIE'

Rapper en politicus Gideon Everduim liet in Start met Fernando weten ook erg sceptisch te zijn over preventief fouilleren. Zo maakt hij zich voornamelijk zorgen om het bijeffect ervan; etnisch profileren. "Het zorgt voor een grotere afstand tussen burgers en politie", vertelt Gideon.

"We moeten die relatie juist verbeteren. De politie moet een interessante organisatie worden voor de multiculturele samenleving, zodat er diversiteit binnengehaald kan worden. Zo krijg je eigenlijk meer mensen die contact maken met de burgers, waardoor er een goede relatie ontstaat en niet eentje waar we nu de burger tegenover de politie hebben. Op dit moment worden eigenlijk pleisters uitgedeeld en overal opgeplakt, maar de kern van het verhaal is dat het politiekorps hard moet werken aan haar diversiteits- en inclusiviteitsbeleid en het bestrijden van het interne racisme."


funxvideo_5f48c1a88f8a9

geweld

Door het geweld van de afgelopen dagen (de dood van Bas van Wijk en meerdere schietincidenten) gaat het preventief fouilleren nu toch plaatsvinden. Nu duurt de proef echter een maand in plaats van twee maanden, zoals oorspronkelijk het idee was. De PvdA heeft expliciet gevraagd om onafhankelijke waarnemers, om discriminatie tegen te gaan. Famke Halsema benadrukte in de vergadering van gisteren dat preventief fouilleren geen wondermiddel is en dat het geweld hierdoor niet zomaar zal stoppen.

Ster advertentie
Ster advertentie