FunX Amsterdam

Koning opent tentoonstelling over slavernijverleden in het Rijksmuseum

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Koning opent tentoonstelling over slavernijverleden in het Rijksmuseum

Middelbare scholieren uit de regio Amsterdam kunnen vanaf vanmiddag gratis naar de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. De tentoonstelling, waarin persoonlijke verhalen uit het slavernijverleden centraal staan, wordt vandaag geopend door Koning Willem-Alexander.

Yosina (14) vertelt over het openen van de tentoonstelling

Verschillende perspectieven

De 14-jarige Yosina mocht samen met de koning de tentoonstelling openen. Aan Fernando vertelde ze: "Ik was echt onwijs dankbaar, het was echt heel speciaal." Ook heeft ze de audiotour voor jongeren ingesproken. "Het is heel vet, want door de koptelefoon klinkt het 3D. Het lijkt helemaal echt."

Aan de tentoonstelling is vier jaar gewerkt. Tien persoonlijke, waargebeurde verhalen staan centraal, waardoor het Nederlandse slavernijverleden vanuit verschillende perspectieven wordt verteld. Zo krijg je een kijkje in het leven van tot slaaf gemaakten en slavenhouders, maar ook van verzetsstrijders en mensen die profiteerden van de slavenhandel.

Coronamaatregelen

Musea zijn vanwege de huidige coronamaatregelen nog gesloten, maar zodra ze weer open mogen, is de tentoonstelling ook toegankelijk voor al het andere publiek. Je kunt Slavernij tot en met 29 augustus 2021 bezoeken. Op de website van het Rijksmuseum kun je de tentoonstelling online bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorwerpen, liedjes en verhalen

In de tentoonstelling komt zowel slavernij in Suriname en het Caribisch gebied aan bod, als dat in Brazilië, Zuid-Afrika en Aziatische landen. Er zijn schilderijen en gebruiksvoorwerpen te zien, maar de verhalen komen pas echt tot leven door de verhalen en liedjes die je kunt beluisteren en die van generatie tot generatie aan elkaar zijn doorgegeven. Hoofdconservator Eveline Sint Nicolaas vertelt tegen NOS:

"Door het werken aan deze tentoonstelling ben ik me er meer van bewust dat er achter onze collectie nog allerlei verhalen schuilgaan die we niet kenden. Dat er nog een veel completer verhaal te vertellen is. Je ziet hoe verweven de koloniale geschiedenis is met onze nationale geschiedenis."

Lesprogramma

Het Rijksmuseum schrijft dat de verhalen uit de tentoonstelling onderdeel zijn van een educatief programma dat aansluit op het lesaanbod van basis- en middelbaar onderwijs en het mbo. "Samen met ThiemeMeulenhoff zijn lesopdrachten ontwikkeld en is een magazine gemaakt over slavernij en de relatie tot hedendaags racisme. Deze is verspreid onder alle leerlingen uit groep 7 en 8 en de brugklas in Nederland en het Caribisch Koninkrijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie