FunX Amsterdam

Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld in Amsterdam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld in Amsterdam

Het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat is zondagmiddag door koning Willem-Alexander onthuld. Bij de besloten onthulling zijn ook overlevenden van de Holocaust en nabestaanden van slachtoffers aanwezig. Onder anderen demissionair minister president Mark Rutte en burgemeester Femke Halsema houden een toespraak.

'In herinnering'

Het kunstwerk is ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het monument bestaat uit muren met daarop de namen, geboortedata en leeftijden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. De muren staan in de vorm van vier Hebreeuwse letters die samen het woord weergeven dat 'in herinnering' betekent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eindeloze rij namen

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité zegt dat de eerste reacties op het kunstwerk overweldigend zijn. "Die eindeloze rij met namen, je raakt er niet gauw uitgekeken. Op de ene steen staat de naam van een kind van zes maanden, dat op de arm van moeder is vergast. Ernaast staat de naam van iemand van 98, die de opa zou kunnen zijn. Je kunt er een heel verhaal bij bedenken", vertelde hij eerder deze week.

Financiering

Het monument heeft in totaal 15 miljoen euro gekost. De financiering is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van de stenen. Voor 50 euro kunnen mensen een naam adopteren. Tot nu toe zijn tussen de 70.000 en 80.000 namen geadopteerd en er komen tot op de dag van vandaag verzoeken binnen.

Ster advertentie
Ster advertentie