FunX Amsterdam

In Amsterdamse parken wordt mogelijk alcoholverbod ingevoerd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. In Amsterdamse parken wordt mogelijk alcoholverbod ingevoerd

Burgemeester Femke Halsema gaat alcohol, indien nodig, verbieden in de Amsterdamse Parken. Op die manier wil de burgemeester voorkomen dat de parken voor iedereen gesloten moeten worden, ook voor wandelaars. Dat meldt Het Parool.

Nieuwe bevoegdheden

Bij mooi weer werd het in Amsterdam, net zoals in andere grote steden, vaak onrustig in parken. De afgelopen weken werd bijvoorbeeld het Vondelpark zeker vier keer gesloten. Halsema had dan de bevoegdheid om parken te laten ontruimen, maar vaak was de situatie dan al zo uit de hand gelopen dat er veel politie en handhaving nodig was om de situatie te sussen.

Daarom krijgt Halsema nu ook de bevoegdheid om gebieden preventief af te sluiten als daar grote drukte te verwachten is. Die bevoegdheid was er vorig jaar al, maar stond niet in de coronawet die nu van kracht is. Ook mag de burgemeester gebieden aanwijzen waar tijdelijk geen alcohol gedronken mag worden. "Op grond van die bepaling kan de burgemeester in bepaalde gebieden een verbod instellen op het voorhanden hebben van alcoholhoudende drank, lachgas en geluidsapparatuur", schrijft Halsema in een raadsbrief.

Liever geen parken sluiten

De nieuwe bevoegdheden moeten voorkomen dat grote groepen jongeren onder invloed raken, waardoor zij lakser met de coronaregels omgaan. Vaak wordt Halsema dan gedwongen in te grijpen door een park te sluiten, terwijl zij dat liever niet doet. Openbare groene gebieden zijn namelijk al relatief schaars in Amsterdam en in deze tijden nog belangrijker doordat mensen veel thuis zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie