FunX Amsterdam

Centrum Amsterdam heeft een vijfde minder winkels door coronacrisis

foto: ANP | Remko de Waal
  1. Newschevron right
  2. Centrum Amsterdam heeft een vijfde minder winkels door coronacrisis

Een slachting wordt het genoemd, volgens de Amsterdam City Index. Volgens ondernemersvereniging Amsterdam City Index is het aantal winkels in de Amsterdamse binnenstad afgelopen jaar afgenomen met 20 procent. Een dramatisch gevolg van het stilvallen van de bezoekerseconomie.

In totaal gingen er in 2020 in dit gebied 59 ondernemingen failliet; volgens de vereniging een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De werkloosheid steeg van 4,1 procent naar 6,1 procent. Toch zijn 9 op de 10 ondernemers erg gemotiveerd om de coronacrisis door te komen.

Hotelbranche heeft het zwaar

In de periode tussen maart en september vorig jaar, daalde het aantal hotelovernachtingen met 75 procent. Het openbaar vervoer nam april af met 86 procent, het dieptepunt van het ov-gebruik.

Wat moet er anders?

De ondernemersvereniging presenteert een aantal wensen aan de gemeente. Zo vraagt ze de gemeente om een lastenverlichting door bijvoorbeeld de regels te verruimen en de huren en belastingen te verlagen. Ook moet er een gevarieerder aanbod aan ondernemingen komen. Zo wil de vereniging de bezoekerseconomie een meer gewenst karakter te geven en de kleine ondernemer meer ruimte te geven.

"Als het type toerist verandert, zullen de ondernemingen in die beweging meegaan", staat in het rapport. "Veel ondernemers stellen dat er ingezet moet worden op Amsterdamse en Nederlandse klanten."

Ondanks de stilte in de winkelstraten, klagen ondernemers - net als voorgaande jaren - dat het schoner en veiliger moet worden op straat.


Ster advertentie
Ster advertentie