FunX Amsterdam

Stakende Amsterdamse vuilnisman: "Nu zien ze hoe belangrijk ons werk is"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Stakende Amsterdamse vuilnisman: "Nu zien ze hoe belangrijk ons werk is"

Op verschillende plekken in het land hebben medewerkers van de gemeente hun werk neergelegd, omdat ze niet tevreden waren over hun arbeidsvoorwaarden. Om die reden zie je op allerlei hoeken van de straat enorm veel vuilnis liggen. Na steden als Utrecht en Rotterdam, werd er deze week in Amsterdam gestaakt. Een anonieme Amsterdamse vuilnisman legt in Jouw Stad aan Serginio uit wat de precieze reden is van de staking. De man kan overigens spoedig weer zijn werkoutfit uit de kast trekken, want vanmorgen is het nieuws naar buitengekomen dat de vakbonden een akkoord hebben weten te bereiken en de stakingen opgeschort zijn.

Dit is waarom je de hele week meer vuil op straat ziet in Amsterdam!

Loonsverhoging en vitaliteitsplan

Tijdens de staking van gemeenteambtenaren werden geen grofvuil en huishoudelijk afval opgehaald. Ook werden de straten niet geveegd, prullenbakken niet geleegd en meldingen over afval op straat niet afgehandeld. De stakende vuilnisman legt uit waarom ze daarvoor gekozen hebben. "We willen graag een loonsverhoging, omdat al onze kosten, net als voor ieder ander, superhard gestegen zijn."

Naast de loonsverhoging zijn er volgens de staker ook andere eisen vanuit de vakbonden. "Er moet een beter vitaliteitsplan komen. Dat heeft te maken met ouderdomsregelingen en verlof." Volgens hem is het zo dat ouderen bij de gemeenten nu weggezet worden als "grof vuil". "We strijden er dus voor om fatsoenlijk ons pensioen te kunnen halen."

Quote

Mensen zien nu hoe belangrijk ons werk is.

'Sorry voor de overlast'

De Amsterdammer is zich ervan bewust dat de vuilnismannen hun stad op een bepaalde manier in de steek laten. "Ik snap dat toeristen nu zoiets hebben van: wow, wat een vieze stad is dit. Maar het staken is ons laatste middel om iets voor elkaar te krijgen. We hebben even geen andere keus." Tegelijkertijd voelen de reinigingsdiensten zich gesteund door hun stadsgenoten. "Veel mensen zeggen dat we niet moeten opgeven. Dat geeft toch wel aan dat ze achter ons staan. Mensen zien nu hoe belangrijk het werk is dat we doen."

Doordat vuilnisophalers hun werk hebben neergelegd, puilt het uit van het afval op allerlei plekken in verschillende steden. Zo liggen er stappels met vuilniszakken en lopen er meer ratten door de stad dan ooit. De anonieme vuilnisman laat aan Serginio weten dat hij en zijn collega's er alles aan gaan doen om de steden weer schoon te krijgen. "Die rotzooi gaan we opruimen, daar gaan we keihard voor knokken. Sorry voor de overlast."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Akkoord cao

De man mag zijn werkoutfit eerder aantrekken dan hij verwacht had. Hoewel de staking in Amsterdam in ieder geval tot komende maandag zou duren, is vanochtend het nieuws naar buiten gekomen dat de reinigingsdiensten hun werk weer oppakken vanaf vandaag. Zo zijn de eerste ophaalwagens vanochtend alweer de weg opgegaan. En dat heeft allemaal te maken met het feit dat de vakbonden een akkoord met elkaar hebben weten te bereiken over de arbeidsvoorwaarden.

12 procent stijging en vrije dagen

In de nieuwe cao is opgenomen dat alle medewerkers een salarisverhoging krijgen van minimaal 240 euro per maand. Daarbovenop krijgen ze een loonsverhoging van 2 procent. Volgens vakbond CNV betekent dit dat vuilnisophalers een salarisstijging van 12 procent krijgen. Ook andere medewerkers zien hun loon omhoog gaan. Zo krijgen medewerkers die op hbo-niveau werken een stijging van 8 procent.

Los van de stijging van het loon, krijgen ambtenaren ook betere secundaire voorwaarden. Een aantal van die regelingen zijn: vrij op Bevrijdingsdag, nog een extra vrije dag en de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Door de nieuwe regelingen zijn de stakingen opgeschort en zullen alle stakende gemeenteambtenaren hun werk spoedig weer oppakken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie