FunX Amsterdam

"Ik denk dat veel Surinamers uit loyaliteit hebben gestemd op Bouterse"

  1. Newschevron right
  2. "Ik denk dat veel Surinamers uit loyaliteit hebben gestemd op Bouterse"

"Ik vind het raar dat het Surinaamse volk Bouterse weer heeft gekozen", zo klinkt een Amsterdamse student met Surinaamse roots. Meneer Desiré Bouterse is namelijk voor nog vijf jaar herkozen als president van Suriname, met de 35-jarige vice-president Ashwin Adhin aan zijn zij. Reporter Ouassima ging de Amsterdamse straten op om te checken wat Surinaams-Amsterdamse studenten vinden van deze verkiezingsuitslag.

Omstreden man
Bouterse, leider van de Nationaal Democratische Partij (NDP), is een omstreden man vanwege de Decembermoorden in 1982. Hij is een hoofdverdachte in de zaak die in mei 2012 werd geschorst. Toch heeft het merendeel van de Surinamers zijn of haar stemkeuze hierdoor niet laten beïnvloeden. Een andere student die Ouassima aansprak, vindt de overwinning van Bouterse juist iets goeds. "Ik merk wel een vooruitgang. Ik ben er ook een aantal keer geweest. Hij weet de jongeren voor zich te winnen, dat is wel iets belangrijks."

"De ideale leider"
De jongen die nog vijf jaar Bouterse een rare keuze vindt, is zich er heel erg van bewust dat er veel Surinamers achter de NDP-leider staan. "Ze zien een man die staat achter het Surinaamse volk. Alleen wat de mensen niet weten, is dat het gewoon echt een dictator is. Ze zien nu Suriname met heel veel welvaart, maar al die welvaart is betaald op krediet."

Ook de mening van een andere jonge Amsterdammer waarmee Ouassima in gesprek ging, heeft twee kanten. Hij gelooft niet dat het herkiezen van 'Bouta' op een eerlijke manier is verlopen. "Toch heeft hij wel het beste voor met het land Suriname. Hij heeft waarschijnlijk wel z'n dingen gedaan en opdrachten gegeven..so be it. Het is wel erg voor de nabestaanden, maar je hebt op dit moment wel echt een leider nodig en ik denk dat hij wel de ideale man is daarvoor."



Ster advertentie
Ster advertentie