FunX Amsterdam

Amsterdam gaat meebetalen aan begrafenissen van moslims in geldnood

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam gaat meebetalen aan begrafenissen van moslims in geldnood

De gemeente Amsterdam heeft besloten om een gedeelte van de begrafeniskosten te gaan betalen voor Amsterdamse moslims die in geldnood zitten. Burgemeester Femke Halsema laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat ze van plan is op korte termijn met een regeling te komen.

Veel leed

In de brief legt Halsema uit dat veel Amsterdammers lang hebben gespaard voor een uitvaart in het herkomstland. Sommigen zouden zelfs al voor een grafplaats hebben betaald. “Door het coronavirus en de daarmee samenhangende beperkingen in het vliegverkeer kan die uitvaart niet plaatsvinden, dit veroorzaakt veel extra leed”, aldus de burgemeester. "Om het leed enigszins te verzachten wil de gemeente het mogelijk maken dat extra kosten die nu gemaakt moeten worden door families die dat niet kunnen dragen, deels door de gemeente worden betaald."

Geschikte plek

Daarnaast bespreekt de gemeente met de moslimgemeenschap over de komst van een begraafplaats met ‘eeuwige grafrust’. Hierdoor verdwijnt de noodzaak voor moslims om in het buitenland begraven te worden. In Almere is er al zo’n begraafplaats, maar Amsterdamse moslims willen het liefst ergens in Amsterdam zelf begraven worden.

Ster advertentie
Ster advertentie