Up 2 Date

Moskeeën controleren tijdens ramadan of moslims binnenblijven na iftar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Moskeeën controleren tijdens ramadan of moslims binnenblijven na iftar

De ramadan gaat deze week van start. Een belangrijke periode waarin moslims normaal gesproken samen bidden en eten na zonsondergang. Dit jaar zal dat helaas anders zijn door de coronacrisis. Om te checken of mensen zich aan de regels houden en niet massaal samenkomen, patrouilleren vrijwilligers van verschillende moskeeën door de wijken.

Amsterdam en Den Haag

Volgens hoofdimam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee zullen hier zeker zo'n zestien tot twintig moskeeën in Amsterdam aan meedoen met rondjes door de wijken. “We gaan met groepjes de straat op en in de buurt kijken of het allemaal goed gaat”, vertelt Elforkani aan Het Parool. In Den Haag gaan vrijwilligers van onder meer de as-Soennah moskee langs pleintjes, parken en andere hangplekken voor jongeren.

Gevaar meivakantie

Tijdens de ramadan is het normaal gesproken druk in de moskeeën na de iftar. Dat is tijdens de coronacrisis te gevaarlijk, waardoor de moskeeën dicht zijn. Volgens Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van de moskeekoepel SIORH, is ook het begin van meivakantie een mogelijk gevaar waar rekening mee gehouden moet worden: "Dan ontstaat een situatie dat mensen lekker lang kunnen opblijven. Onze vrees is dat mensen de rituelen en de gang naar de moskee inruilen voor een samenkomst bij elkaar over de vloer, of nog erger, op straat of in parkjes." Bouzzit hoopt dat iedereen gewoon zijn of haar gezonde verstand gebruikt:

"Jongeren moeten beseffen dat zij het coronavirus kunnen meebrengen naar hun ouders wanneer ze zich niet te veel aantrekken van veiligheidsmaatregelen en toch bij elkaar komen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie