FunX

Ramadan in de coronacrisis: "Het is jammer dat we minder kunnen samenkomen"

foto: Youssef
  1. Newschevron right
  2. Ramadan in de coronacrisis: "Het is jammer dat we minder kunnen samenkomen"

Niet naar de moskee, geen iftars met de hele familie en minder afleiding. Deze ramadan gaat er voor veel moslims anders uitzien dan andere jaren. Vier moslims vertellen hoe zij dit jaar de ramadan gaan beleven.

Dimple

De 27-jarige Dimple denkt dat dit een ramadan met nóg meer bezinning wordt. Door de coronamaatregelen zit ze al een tijdje in quarantaine en pakt ze haar rust. "Je kunt niet naar buiten, je geeft geen geld uit aan kleding, je plant je agenda niet vol met sociale verplichtingen. Dat is eigenlijk het effect wat ik normaal bij de ramadan ervaar. Dat zal dus dit jaar nog meer versterkt worden."

Dimple verwacht niet dat het dit jaar moeilijker wordt dan andere jaren. Wel vindt ze het jammer dat je nu niet met een grote groep het vasten kan verbreken. Normaal gesproken houdt ze elk jaar een groot iftar-evenement waarbij ze vijftig gasten uitnodigt. "Dat kan nu natuurlijk niet fysiek, maar we gaan kijken of dit op een virtuele manier kan."

Youssef

Ook Youssef (28) vindt het jammer dat het bij elkaar zijn dit jaar een beetje wegvalt. Hij zal de iftars vooral met zijn ouders vieren. "Ik denk niet dat ik andere familieleden ga bezoeken. Ik ga uit voorzorg niet naar mijn tante of oom, wat ik normaal wel doe en heel leuk vindt", zegt hij. "Het wordt een groot gemis."

Wat hij ook gaat missen, zijn de bezoeken aan de moskee. Gelukkig zijn er wel online lezingen te vinden die je kunt volgen via social media-livestreams. "Het is niet het ideale scenario, maar ik ben blij dat het op die manier wordt opgepakt." Youssef denkt dat er veel meer van dat soort acties zullen komen. "Ik denk dat er leuke initiatieven ontstaan van mensen die live gaan."

Youssef probeert de situatie ook op een positieve manier te bekijken. "Nu ik thuis zit, kan ik in mijn eigen omgeving tot bezinning komen. Ook heb ik meer tijd om me in te zetten voor het goede doel." Daar is Youssef dan ook nu al veel mee bezig. Hij zet zijn bereik op Instagram in voor het goede doel: "Soms ben ik de hele dag met mijn Instagram Stories bezig om geld op te halen voor een goed doel."

Ayça

De 30-jarige Ayça is een leuk initiatief gestart om de komende ramadan toch nog een gevoel van samenhorigheid te hebben: #SamenRamadanVieren. De bedoeling is dat je lampjes buiten ophangt en deze op het moment van het verbreken van het vasten drie keer aan- en uitzet. Zo laat je je omgeving weten dat je deelneemt aan de iftar.

"Ik had eigenlijk het idee om dit jaar buiten op straat een iftar te vieren", vertelt Ayça. Dat kon helaas niet doorgaan, maar ze wilde toch iets doen. "We kunnen elkaar als gemeenschap steunen. Ook al kunnen we niet bij elkaar zijn, we zijn wel samen."

Net als Youssef, vindt Ayça het jammer dat niet naar de moskee kan. "Normaal gesproken is de moskee helemaal vol en dat zal dit jaar niet zo zijn. Ik denk dat ik dat het meeste ga missen." vertelt ze. "Dat soort momenten zijn de momenten waarop het gevoel versterkt wordt als groep"

Mounir

Mounir geniet normaal gesproken heel erg van het samenkomen met zijn familie tijdens de ramadan. "We gaan dit jaar minder samen zijn. Dat is gewoon niet handig met social distancing." Net als Dimple, Youssef en Ayça gaat hij het samenzijn dus heel erg missen.

Mounir heeft zijn eigen Instagrampagina waarop hij iedereen tips geeft over fitness en voeding. Voorgaande jaren was het voor hem tijdens de ramadan moeilijk om zijn sportsessies in te plannen, omdat de etenstijd vaak samenviel met de sluitingstijd van de sportschool. "Omdat we nu toch al thuis trainen, wordt het dit jaar wat makkelijker", denkt hij. "Je hebt het nu volledig in eigen hand", zegt Mounir. "Stel, je wil een uur voor etenstijd trainen, dan kan je dat gewoon thuis doen."

Mounir raadt iedereen die wil sporten aan om dat kort voor de iftar te doen of kort daarna. "Eet dan eerst een kleine maaltijd en drink wat water."

"Als je eerder op de dag traint, blijf je heel lang gedehydrateerd. Dan is je energie de rest van de dag laag."

Ster advertentie
Ster advertentie