FunX Amsterdam

Vuurwerk afsteken kan in Amsterdam straks alleen in speciale vuurwerkzones

  1. Newschevron right
  2. Vuurwerk afsteken kan in Amsterdam straks alleen in speciale vuurwerkzones

Overal vuurwerk afsteken kan je straks vergeten in Rotterdam, maar ook in Amsterdam is dat sprookje (of die nachtmerrie) voorbij. De gemeente Amsterdam gaat vanaf de jaarwisseling van 2019/2020 speciale vuurwerkzones aanwijzen waar je in de hoofdstad kan knallen. Op alle andere plekken mag je dan geen vuurwerk meer afsteken. De aanpak wordt dus als het ware omgedraaid. In plaats van vuurwerkvrije zones, bestaan er straks juist vuurwerkzones in de gemeente Amsterdam.

Verminderen incidenten

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad. Ze wacht eventuele landelijke maatregelen niet af en kiest ervoor om het aantal vuurwerkvrije plekken uit te breiden in haar stad. Ook krijgen burgers de optie om in goed overleg met buren een knalvrije zone aan te vragen. Zo hoopt Halsema dat het aantal incidenten minder wordt.

Vuurwerkzones

Het NDSM-terrein en het Havengebied werden al eerder genoemd als toekomstige vuurwerkzones. De burgemeester wil echter eerst onderzoeken hoe Amsterdammers denken over de jaarwisseling en vuurwerk voordat ze die speciale vuurwerkplekken definitief uitkiest.

Meer vuurwerkshows?

Vuurwerk is volgens Halsema "voor een deel van de bevolking een waardevol onderdeel van de viering van Oud en Nieuw." Daarom denkt de gemeente ook nog na over de uitbreiding van het aantal vuurwerkshows in de hoofdstad. De gemeente geeft in ieder geval bij het aftelmoment een vuurwerkshow op de Kop van Java, maar wie weet zijn het er volgend jaar wel meer!

2018/2019

Bij de aanstaande jaarwisseling (2018/2019) kan je in Amsterdam overigens ook al niet meer overal knallen. Er bestonden al vuurwerkvrije zones en dat aantal is dit jaar uitgebreid. Je mocht al niet knallen rondom kinderboerderijen en dierenasiels, maar daar komen nu ook ziekenhuizen bij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie