FunX Amsterdam

Adje en politie waarschuwen jongeren: "Laat je niet ronselen voor snel geld"

foto: wiljegeldverdienen.nl
  1. Newschevron right
  2. Adje en politie waarschuwen jongeren: "Laat je niet ronselen voor snel geld"

Het gebeurt nog te vaak dat jongeren zich laten ronselen door criminelen om bepaalde klusjes uit te voeren voor snel geld, bijvoorbeeld voor het plaatsen van explosieven. Daarom werkt Adje in een nieuwe campagne onder meer samen met de politie Amsterdam en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum om jongeren in te laten zien dat er betere opties zijn dan het criminele pad. In Jouw Stad vertelt Adje meer over de campagne.

Adje: "Dat ene snelle moment kan je hele leven bepalen"

'Laat je niet zomaar ronselen, pik'

"Mocht je ooit geronseld worden om snel geld te verdienen, wees je dan bewust dat dat snelle geld, dat ene snelle moment, je hele leven kan bepalen. Laat je niet zomaar ronselen, pik. Er zijn ook andere manieren", zijn de wijze woorden van Adje die te horen zijn in een video waarin de rapper doorverwijst naar de website wiljegeldverdienen.nl.

Op die website kan je allerlei nuttige info vinden. Zo bieden grote bedrijven als Albert Heijn, McDonald’s en Thuisbezorgd vacatures aan. Ook geven organisaties als de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst informatie over hoe je een eigen bedrijfje kunt starten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Loopt vaak fout af'

Adje vertelt dat hij vanuit een buurthuis is benaderd om mee te werken aan de campagne en het filmpje om jongeren te waarschuwen. "Ik heb meegewerkt met de gedachte van: stel je voor dat het mijn neefje zou zijn die geronseld wordt, waardoor hij in de problemen komt. Dan zou ik het mijn neefje ook aanpraten. Er zijn mensen die totaal niet gemaakt zijn voor het straatleven, maar zich er toch mee bemoeien, omdat ze zich willen bewijzen. Voor die mensen loopt het vaak heel fout af."

Niet is wat het lijkt

Wat Adje vooral aan jongeren wil meegeven, is om je tijd te investeren in iets positiefs. "Besef dat die jongen die nu profvoetballer is geen tijd heeft gehad om op de hoek te hangen. Hij was van jongs af aan elke dag met die bal bezig. Het klinkt misschien makkelijk als ik het zo zeg, maar er zijn meer opties dan de straat."

Het snelle geld dat je op straat kunt maken, lijkt misschien aantrekkelijk, maar niets is wat het lijkt. Adje komt dan ook met een confronterend voorbeeld: "Op het moment dat je op straat 10.000 euro hebt gemaakt, maar voor datzelfde vergrijp twee jaar moet zitten, dan heb je over die 24 maanden verdeeld niet eens 500 euro per maand verdiend."

Ontzettend veel mogelijkheden

Als legend in de game kan Adje heel veel mensen bereiken met deze campagne. Of de campagne daadwerkelijk voor verandering gaat zorgen, durft de rapper echter niet te zeggen. "Ik heb zoiets van: wie ben ik om te zeggen wat je wel of niet moet doen? Ik ga er niet van uit dat mensen meteen gaan luisteren als ik wat zeg." Wel vindt Adje het belangrijk om te laten zien dat er andere opties zijn. "Je kunt in deze tijd op heel veel manieren geld verdienen. Bijvoorbeeld met social media en crypto of door kleren te maken. Je kunt van alles doen in deze tijd. Het is daarom zonde als je je gaat focussen op criminaliteit."

Ster advertentie
Ster advertentie