FunX Amsterdam

Gianni Grot maakt dansvoorstelling over slavernij, vrijheid en identiteit

  1. Newschevron right
  2. Gianni Grot maakt dansvoorstelling over slavernij, vrijheid en identiteit

Danser Gianni Grot duikt in de voorstelling From Routes To Crown II samen met andere dansers in de koloniale geschiedenis. In een mix van hiphop, moderne dans en spoken word worden thema's als slavernij, vrijheid en identiteit aan de kaak gesteld.

Bitterzoet

Behalve danser is Gianni ook creatief schrijver, theatermaker en filmmaker. Hij werd in 2011 in heel Nederland bekend door zijn deelname aan So You Think Can Dance. Voor hem voelt het vreemd dat hij nog steeds wordt herkend uit de talentshow. Hij noemt zijn deelname bittersweet: het heeft zowel goede als minder goede kanten.

''Ik ben van mening dat het niet nodig is. Maar het is wel een springplank voor veel mensen. Maar daarna moet je er juist harder voor gaan werken, om het balletje te laten rollen.''

Invloed

Met zijn voorstelling From Routs To Crown II wil Gianni duidelijk maken hoe de geschiedenis nog steeds invloed heeft op het heden. Hij kaart thema's aan die vandaag de dag nog steeds veel voorkomen, maar waarvan mensen zich vaak niet bewust genoeg zijn.

''De voorstelling gaat over de hedendaagse psychische gevolgen van het kolonialisme: hoe het kolonialisme doorklinkt in onze tijd.''

Empathie

Jongeren hebben volgens Gianni niet altijd even veel kennis over wat er is gebeurd. Het is daarom lastig om conversaties te voeren. In de voorstelling kaart Gianni aan waar we als millennials mee te maken hebben. Iedereen kent de zwartepietendiscussies, maar veel mensen snappen niet waar het beeld van zwarte piet vandaan komt, waardoor ze ook niet weten waar ze over discussiƫren.

''Als je weet waar je vandaan komt, kun je het communiceren met andere mensen en zo kan men empathie voor elkaar krijgen.''

Eigen roots

Gianni heeft zelf Schotse, Ierse, Chinese en Surinaamse roots. Tien jaar geleden begon hij zelf de zoektocht naar zijn verleden. Hij ging naar Suriname voor een voorstelling, maar schaamde zich een beetje omdat hij zo weinig wist over z'n Surinaamse roots. Toen is hij gaan graven en dat heeft hem veel goed gedaan.

''Als je weet waar je zelf vandaan komt, ontstaat er een bepaalde trots en respect voor jezelf.''

voorstelling

De voorstelling speelt nog op verschillende plekken en er zijn nog kaarten beschikbaar. Benieuwd naar de show? Bekijk hier alvast de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie