Artist of the Month

Zangeres Dilayda is ook docente: "Die voorbeeldfunctie neem ik mee als artiest"

foto: Dilaydafoto: Dilayda
  1. Newschevron right
  2. Zangeres Dilayda is ook docente: "Die voorbeeldfunctie neem ik mee als artiest"

Dilayda combineert haar passie voor muziek en het artiestenbestaan met een baan als Engels docente op het vmbo. De voorbeeldfunctie die ze voor de klas heeft, trekt ze door naar haar muziek. Zo staan eerlijkheid, empathie en jezelf blijven bij haar voorop. Met haar muziek, waarin ze haar Turkse roots laat terugkomen, wil de zangeres mensen daarom zowel laten genieten als een mooie boodschap meegeven.

Dilayde is de nieuwe Artist of the Month. Haar track Paranoia hoor je de hele maand op FunX.

Quote

Muziek is het enige dat elk persoon kan verbinden, de enige echte wereldtaal.

Naam: Dilayda
Woonplaats: Almelo
Hoe lang maak je al muziek? Sinds erg jonge leeftijd. Mijn vader was muzikant, dus ik heb altijd muziek om me heen gehad. Als ik hem zag optreden, dacht ik altijd: dit wil ik ook doen. Hij liet mensen lachen en dansen, hoe vet zou het zijn als ik dat ook kan? Twee jaar geleden heb ik de stap gezet om liedjes op te nemen op professioneel niveau.
Waar haal je je inspiratie vandaan? Uit mijn eigen leven en verhalen van mijn naasten. Dat kunnen ook kleine dingen zijn. De wereld is een mooie plek vol inspiratie, als je er maar naar zoekt. Schrijven is altijd al een grote passie geweest. Waar ik altijd heel moeilijk was in het uiten van mijn gevoel, kan ik met het schrijven van mijn teksten die gevoelens eindelijk uiten. Ik kan spelen met woorden, dat vind ik het leukste. Mijn moeder komt uit Australië en mijn vader uit Turkije. Omdat ik drietalig ben opgevoed, vind ik het vooral leuk om te spelen met verschillende talen en en genres.
Hoe zou je je sound omschrijven? Ik wil transparant en vooral mezelf zijn. Mijn muziek is daarom ook een soort reflectie van mezelf. In m'n liedjes hoor je veel invloeden uit m'n roots. Zo hoor je Turkse invloeden in m'n zang en Engelse ne Nederlandse in m'n flows en teksten. Op dit moment ben ik meer bezig met popmuziek, maar r&b ligt toch wel het dichtste bij m'n hart.
Is er een boodschap die je met je track wilt overbrengen? Paranoia gaat over de spelletjes die mensen spelen, wat voor rol geld daarbij speelt en hoe mensen zich gedragen tegen mij. De clip, die ik zelf heb geregisseerd, speelt zich af in een Turks café waar normaal gesproken alleen mannen zitten. Zo'n plek bestaat niet voor vrouwen, maar door het in de clip vol te stoppen met verschillende soorten Turkse vrouwen, waaronder trans vrouwen, lesbische vrouwen en vrouwen met allerlei verschillende geloofsovertuigingen, wil ik laten zien dat vrouwen net zo kunnen zijn als mannen. Turkije kampt namelijk met een groot haatprobleem tegen vrouwen, er is veel geweld en kleinering. Ik heb altijd al willen vechten voor gelijke rechten en ik vind het belangrijk dat dit naar voren komt in m'n muziek.
Naar wie of wat luister je zelf graag? Ik ben een grote fan van Kehlani, zij heeft de juiste hoeveelheid r&b en 'swag'. Loredana is mijn lievelingsartiest uit Europa, zij heeft echt de juiste pit. Normaal gesproken haat ik de Duitse taal, maar zij doet het zo goed dat ik bijna Duits kan dankzij haar. Verder is Beyoncé ook echt een rolmodel voor me wat betreft entertainment. Ze doet alles zelf, is heel creatief en dat zie je terug in haar clips en muziek. Ik heb al haar concerten online bekeken en alles met aandacht geobserveerd. Hopelijk zal ik ooit op een dag de entertainment-skills die ik daaruit heb opgepikt kunnen gebruiken in volle zalen.
Met wie zou je ooit nog willen samenwerken? Wat betreft de Turkse scene met Murda, omdat hij ook van 'niks' is gekomen. Hij is een harde werker en lijkt me heel down to earth. Ook met Ezhel, omdat hij op creatief gebied zo gek is. In de Nederlandse scene zou ik een keer met Dorentina willen zitten.
Waar ben je tot nu toe het meest trots op? Op het feit dat ik doe wat ik leuk vind en op mijn discipline. Naast mijn hbo-studie en voltijd baan als Engels docent maakte ik nog steeds tijd vrij om mijn passie uit te voeren. Daardoor zat ik helaas wel vaak zonder slaap, maar om ergens te komen moet je hard werken.
Waar sta je over vijf jaar? Op een plek waar ik genoeg geld maak met muziek om zelfstandig te leven. Dan heb ik gekke liveshows zoals Beyoncé en gekke tracks met verschillende soorten artiesten. Maar het belangrijkste voor mij is om plezier te hebben in het maken van muziek. Muziek is het enige dat elk persoon kan verbinden, de enige echte wereldtaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie