FunX Beseft

Manifesteren: een magische methode of klinkklare onzin?

foto: Privéfoto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Manifesteren: een magische methode of klinkklare onzin?

Besef, het internet staat vol met video's, e-books en cursussen over manifesteren. "Volg deze vijf stappen en manifesteer binnen de kortste keren je dromen." Het klinkt geweldig, maar is dat het ook? Of is het gewoon klinkklare onzin en een snel verdienmodel? FunX sprak met Manifestatie Queen Dzanella en Manifest Inspirator Jaleesa, die er allebei heilig van overtuigd zijn dat manifesteren voor iedereen kan werken. Schrijver en psychologiestudent Liyah Park plaatst hier echter wat kritische kanttekeningen bij: "Het is geen magie".

Quote

Je kan letterlijk alles creëren wat je wil in je leven. Het begint met een intentie die je het universum instuurt.

Dzanella

lucky girl syndrome

Hoewel manifesteren niets nieuws is, kreeg dit fenomeen de laatste weken toch weer veel extra aandacht. Op TikTok gingen er namelijk een aantal filmpjes viral over het lucky girl syndrome. Deze trend draait om de claim dat het dagelijks uitspreken (of opschrijven) van affirmaties als "Ik ben de gelukkigste persoon op aarde" of "Ik weet niet waarom, maar alles lukt gewoon bij mij" ervoor zorgt dat al het geluk van het universum jouw kant opkomt.

Quote

Manifesteren is niet bedoeld voor rijkdom of materiële zaken, maar daar wordt het wel voor ingezet.

Liyah Park

Fucking rijk

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: als ik hier, nu in dit artikel, opschrijf dat ik volgende week miljonair word, gaat dat dan ook gebeuren? Is het zo simpel? Volgens een post van TikTokker Hothighpriestess wel. In de video - die meer dan een miljoen keer is bekeken - claimt zij een aantal affirmaties te hebben die je dit jaar nog "fucking rijk" zullen maken. Het enige dat je hoeft te doen is 21 dagen lang zinnen als "Ik word betaald om te bestaan" te herhalen. "Wees niet verbaasd als er opeens uit het niets geld je bankrekening binnenstroomt", aldus de influencer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet zo simpel

Volgens Manifestatie Queen Dzanella is het echter helemaal niet zo simpel. "Manifesteren wordt op social media een beetje goedkoop gemaakt. Je hoeft maar te affirmeren en dan manifesteer je alles wat je wil. Zo werkt het niet", vertelt ze aan FunX. Wat manifesteren dan wel is volgens haar? "Manifesteren is niet: ik denk ergens aan, dus ik manifesteer. Manifesteren is zoveel dieper en heeft zoveel lagen. Het gaat onder andere om je personal power, maar ook verantwoordelijkheid nemen en actie ondernemen. Voor mij gaat manifesteren er daarom heel erg om dat je in je power komt te staan"

Volgens Dzanella manifesteren we allemaal elke dag. "Maar de meeste mensen doen het onbewust, waardoor ze misschien dingen manifesteren die ze niet willen. Je moet leren hoe je de power - die je al in je hebt - kan toepassen om te manifesteren wat je wel wil." Om dat te realiseren moet je alle lagen van beperkende overtuigingen wegstrippen. "Je kan letterlijk alles creëren wat je wil in je leven. Het begint met een intentie die je het universum instuurt."

foto: Privéfoto

Manifestatie Queen Dzanella

Opvoeding

Dzanella groeide op in Bosnië, maar vluchtte op 10-jarige leeftijd naar Nederland. Inmiddels woont ze met haar gezin op het Thaise Phuket en leeft ze haar droomleven. Hoe ze dat heeft bereikt? Je raadt het al: door te manifesteren. "Ik ben opgegroeid in schaarste. We hadden alles achtergelaten in Bosnië en alles wat we in Nederland spaarden, ging weer terug naar onze familie en vrienden in Bosnië. Ik ben opgevoed met de overtuiging om jezelf op de laatste plek te zetten."

Wat ze ook vanuit huis had meegekregen, is het belang van keihard werken. "Dat was wat ik deed, ik was heel erg prestatiegericht." Dzanella had banen op topniveau. "Al op jonge leeftijd verdiende ik 4600 euro netto." Toch was ze doodongelukkig. "Op een dag was mijn zoon ziek, maar kon ik niet weg van werk om bij hem te zijn. Op dat punt veranderde alles. Ik dacht: is dit mijn leven? 's Ochtends zorgen dat je kind op tijd bij de opvang is, dan werken en als je thuiskomt snel eten en je kind naar bed brengen en that's it. Ik trok dat niet meer." Dzanella kwam in een burn-out terecht en besloot dat ze haar leven moest omgooien.

Vrijheid

Dzanella besloot te manifesteren dat ze samen met haar gezin in vrijheid leefde. Door deze intentie elke dag uit te spreken en op die gedachte in te tunen, kwam ze op het idee om een Instragramaccount te openen over persoonlijke ontwikkeling. "Ik dacht: ik ga doen waar mijn hart een sprong van maakt." Ze begon zonder enig verdienmodel, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvolle onderneming waarbij ze anderen coacht en leert te manifesteren via cursussen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze nu inderdaad heeft wat ze wil: vrijheid.

foto: Privéfoto

Dzanella en haar gezin

Cultural appropriation

Iemand die niet bepaald zit te wachten op een cursus manifesteren, is schrijver en psychologiestudent Liyah Park. Zij vindt de manier waarop manifesteren nu wordt gepromoot "kort door de bocht" en "niet accuraat". Het is zeker niet zo dat Liyah niet 'gelooft' in manifesteren, ze ziet er het nut wel van in, maar de manier waarop het nu vaak gebeurt, is volgens haar niet de originele vorm. "Manifesteren maakt al eeuwenlang deel uit van verschillende culturen." Volgens Liyah is er nu echter geen enkele erkenning meer voor waar het manifesteren vandaan komt. "Net als bij mindfulness zijn er wat elementen uit verschillende culturen gestolen en van al hun culturele betekenis gestript. Het is gewoon cultural appropriation."

foto: Privéfoto

Liyah Park

Kwetsbare mensen

Liyah merkt dat manifesteren momenteel vaak wordt toegepast om in korte tijd zoveel mogelijk geld te verdienen. "Manifesteren is niet bedoeld voor rijkdom of materiële zaken, maar daar wordt het wel voor ingezet. Het kunnen verkopen en genieten van manifesteren op materiele wijze is vooral voor bevoorrechtte mensen of mensen met minder gemarginaliseerde identiteiten."

Dat het internet vol staat met online cursussen die beloven je binnen no time gelukkig of rijk te maken, vindt Liyah kwalijk. "Het ergste is dat het vaak wordt verkocht door bevoorrechte mensen die misbruik maken van kwetsbare mensen die zoekende of zelfs wanhopig zijn om hun leven te veranderen."

Quote

Manifesteren vraagt om lef. Je móet uit je comfortzone stappen om je droomleven te realiseren.

Dzanella

Wet van aantrekkingskracht

Iemand die ondanks haar kwetsbare situatie toch geholpen is door zich een beter leven te manifesteren, is content creator Jaleesa. "Ik ben opgegroeid in een gezin waarin ik lichamelijk en geestelijk ben mishandeld." Ze groeide op met het idee dat ze niet goed genoeg was. "Als je dat continu hoort, ga je er zelf ook in geloven. Ik zat gevangen in mijn eigen lichaam."

Ze had niks meer te verliezen toen de wet van aantrekkingskracht, oftewel de overtuiging dat positieve gedachten positieve ervaringen in je leven brengen, op haar pad kwam. "Ik ben ik aan de slag gegaan met positieve affirmaties als 'Ik ben goed genoeg'. Doordat mijn focus op het positieve werd gelegd, begon ik steeds meer positieve dingen te zien."

foto: Privéfoto

Queen of Selflove Jaleesa

Compleet pakket

Volgens Jaleesa kom je er niet alleen met affirmaties. "Het is een compleet pakket van uit je comfortzone stappen en het herprogrammeren van het brein." Zo moet je volgens haar oude blokkades opheffen. "Het is een stukje healing. Als jou altijd is verteld dat je niks waard bent, dan ga je de kansen die op je pad komen ook niet aannemen, omdat je denkt dat je het niet kan."

Magisch

Jaleesa begon dankzij het manifesteren beter in haar vel te zitten en het lukte haar een baan te manifesteren waar zij geen ervaring of diploma voor had. "Dat lukte doordat ik erin geloofde en uit mijn comfortzone stapte." Een paar jaar geleden had Jaleesa nooit verwacht te bereiken wat ze nu heeft bereikt. "Tja, ik vind het heel magisch, haha!"

Hulp bij huiselijk geweld

Ben of ken jij iemand die slachtoffer is van huiselijk geweld? Voor advies en hulp bij huiselijk geweld kun je (anoniem) terecht bij Veilig Thuis door te bellen naar 0800 2000. Tussen 09.00 en 17.00 kun je via de website ook chatten met een hulpverlener.

Bij Filomena kun je ook (anoniem) terecht voor hulp, zonder bewijs van aangifte of een wachtrij. Op dinsdag en donderdag kun je binnenlopen bij het inloopspreekuur van 9.00 uur tot 12.30 uur bij de GGD aan de Schiedamsedijk 95 in Rotterdam. Je hoeft dan alleen maar te zeggen dat je voor Filomena komt. Op andere dagen en tijden kun je contact opnemen via 010-6681996 of via het contactformulier. (Let op: Vanaf 3 juni 2024 verhuist Filomena naar een andere locatie.)

Geen magie

Is manifesteren magie? Niet volgens Liyah. Het is namelijk te verklaren vanuit de psychologie. "Uiteindelijk is manifesteren een vorm van iets voor je zien. Je focust je heel bewust op een heldere visie. Als je tegen jezelf zegt: ik kan dit en ik wil ervoor gaan, zorg je ervoor dat jouw hersenen veel makkelijker de kansen zien om dat te bereiken. Als je de hele tijd aan gele auto's gaat denken, dan zie je ze ook vaker."

Het is dus volgens Liyah absoluut niet zo dat je na een paar weken lang de zin 'Ik ben rijk' op te schrijven door het universum wordt 'beloond' met een royaal bedrag op je bankrekening. "Als het allemaal zo makkelijk was, dan konden we ook racisme en andere vormen van onderdrukking wegmanifesteren."

Veel mogelijk

Dzanella denkt echter dat er wél heel veel mogelijk is als het aankomt op manifesteren. Volgens haar zitten veel mensen echter in de 'verkeerde frequentie', namelijk angst, en zouden we meer vanuit de 'hoogste frequentie' moeten handelen: liefde. "Als steeds meer mensen meegaan om de frequentie te verhogen, dan kunnen we de wereld veranderen op alle vlakken."

Daarnaast is zij van mening dat manifesteren voor iedereen is. "Ik ben het levende voorbeeld. Ik kom uit een oorlog en heb letterlijk moeten rennen over straten waar er scherpschutters op de daken stonden. Ik heb geen privileges gehad." Iedereen kan zich volgens haar dus uit een moeilijke situatie manifesteren. "Het is makkelijk om te blijven waar je bent en je ergens bij neer te leggen, want dat is veilig. Het kan eng zijn om te realiseren wat een kracht we in ons hebben, dat is het onbekende. Maar manifesteren vraagt om lef. Je móet uit je comfortzone stappen om je droomleven te realiseren."

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie