FunX Beseft

Steeds meer jongeren ondergaan maagverkleining: "Het is absoluut niet de makkelijkste weg"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer jongeren ondergaan maagverkleining: "Het is absoluut niet de makkelijkste weg"

Besef, steeds meer jongeren ondergaan een maagverkleining om van hun overgewicht af te komen. Dat lijkt misschien een makkelijke oplossing om snel veel kilo's te verliezen, maar dat is het zeker niet. Zo komt er veel meer bij kijken dan je denkt en zijn de gevolgen van zo'n operatie groot. Joëlle (23), die een maagverkleining onderging, weet daar alles van: "Het is geen gemakkelijke weg, dus zorg dat je niet met die gedachte een maagverkleining ingaat. Je moet je levensstijl willen veranderen, het is een heel mentaal traject dat je aangaat."

Quote

Het is echt wel een pittige operatie en je moet vervolgens je hele levensstijl omgooien

Floor van der Steen, psychiatrisch verpleegkundige en overgewicht- en maagverkleiningscoach

Niet oordelen

Buitenstaanders zien een maagverkleining vaak als 'de makkelijke weg' om te dealen met je overgewicht. Waarom zou je niet gewoon zelf kunnen afvallen door minder te eten en meer te bewegen? "Zo simpel is het niet, er is vaak veel meer aan de hand", zegt Floor van der Steen, psychiatrisch verpleegkundige en maagverkleining- en overgewichtscoach. "Elk persoon bewandelt zijn eigen pad en je kunt niet zomaar oordelen over iemand als je helemaal niks weet over die persoon."

Stress en slecht slapen zijn ook factoren die invloed kunnen hebben op je gewicht. Floor had bijvoorbeeld onregelmatige diensten toen ze werkte als psychiatrisch verpleegkundige, waardoor ze slecht sliep. "Nachtdiensten zijn heel slecht voor je stofwisseling." Ook stress kan voor overgewicht zorgen. "Stress is een dikmaker. Als je aanleg hebt om dikker te worden en je hebt stress, dan ga je waarschijnlijk niet afvallen. Ook al eet je nog zo gezond."

Steeds meer jongeren maagverkleining

In Nederland ondergaan ieder jaar zo'n 12.000 mensen een maagverkleining. Opvallend is dat er de afgelopen jaren steeds meer jongeren voor zo'n operatie kiezen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Obesitas Kliniek die RTL Nieuws vorige week naar buiten bracht. In 2015 gingen nog ongeveer 200 jongeren tussen de 18 en 25 onder het mes, in 2021 waren dat er al 300.


Geen kracht meer

Joëlle onderging 1,5 jaar geleden een maagverkleining. "Ik was net een paar maanden bevallen van mijn zoontje en in een korte periode heel veel aangekomen. Ik voelde me niet chill in mijn vel en had veel stress als alleenstaande moeder." Ze kampte altijd al met overgewicht en na vele mislukte afvalpogingen, vond ze het wel genoeg geweest. "Ik kon de kracht niet meer vinden om weer zonder veel resultaat een afvalpoging te doen."

foto: Privéfoto

Stress en slapeloze nachten

Na haar gastric sleeve-operatie verloor Joëlle slechts twintig kilo. Dat lijkt veel, maar het resultaat had eigenlijk veel groter moeten zijn. Volgens Joëlle was dat niet gelukt door de situatie waar zij toen inzat als alleenstaande moeder. "Ik had heel veel stress en slapeloze nachten." Ook at ze heel onregelmatig en nam ze vaak liever een snelle snack dan dat ze een salade maakte. "Het is niet zo makkelijk als mensen denken. Je valt wel een beetje af, maar om het gewenste resultaat te behalen, moet je echt je levensstijl veranderen."

Levensstijl

Maagverkleiningscoach Floor helpt mensen die een maagverkleining hebben ondergaan of nog twijfelen om dit te doen. "Ik bespreek de voor- en nadelen en kijk ook vooral naar wat je al hebt gedaan." Zelf onderging ze zes jaar geleden ook een maagverkleining. "Het heeft mij een reset gegeven. Ik ben 45 kilo afgevallen en die kilo's zijn er nog steeds af." Ze weet dan ook als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste mindset te hebben. "Als je bijvoorbeeld een emotie-eter bent, dan ga je het met alleen een maagverkleining niet redden, want het is echt wel een pittige operatie en je moet vervolgens je hele levensstijl omgooien."

Als je nog twijfelt over het nemen van een maagverkleining, is het volgens Floor heel belangrijk om te kijken naar de situatie waar je nu inzit. "Ben je een emotie-eter? Ben je bereid om je leefstijl aan te pakken? Heb je steun uit je omgeving? Wat doe je als je verdrietig bent of stress hebt?"

Floor viel 45 kilo af door een maagverkleining

Hectisch

Als Joëlle nu terugkijkt, beseft ze dat haar leven op het moment dat ze een maagverkleining nam, veel te hectisch was. "Als alleenstaande werkende nieuwe moeder kwam er veel op mijn bordje." Ondanks dat ze 'maar' twintig kilo is afgevallen, heeft ze er geen spijt van. "Het heeft me een boost gegeven. Maar als ik nu terugkijk, had ik liever een paar jaar gewacht tot ik wat meer stabiliteit en mentale rust had."

Joëlle raadt haar leeftijdgenoten daarom aan om te wachten met een maagverkleining tot je leven stabiel is. "Zorg dat je niet teveel stress hebt, zodat je je kunt focussen op het veranderen van je levensstijl." Ook moet je je volgens haar je mindset van tevoren al op orde hebben. "Je moet het doen om gezond te worden, niet om mooi te worden. Als je niet lekker in je vel zit en je lichaam niet accepteert, dan begin je al met 1-0 achterstand."

Heftige consequenties

Wat je nog meer moet overwegen als je denkt over een maagverkleining, is of je bereid bent om met alle consequenties te dealen. Zo moet je veel eiwitten tot je nemen, vitamines slikken om tekorten te voorkomen en zes keer per dag eten. Ook kun je niet meer tegelijkertijd eten en drinken. "Je kan niet lekker een wijntje doen bij je eten", zegt Joëlle. Eet je te veel of iets verkeerds? Dan kun je een zogenaamde dumping krijgen, waarbij je je ineens heel ziek gaat voelen. Maagverkleiningscoach Floor: "Als je dit allemaal te heftig vindt, dan zou ik zeggen: doe het niet, want dit is wel voor de rest van je leven."

Daarnaast verandert er natuurlijk heel veel aan je lichaam. Je kunt last krijgen van extreem haaruitval, hangend vel of bungelende borsten en armen. "Je moet je lichaam weer leren accepteren en dat is best wel een heftig proces", kan Joëlle uit ervaring vertellen.

foto: Privéfoto

Maagverkleiningcoach Floor van der Steen helpt mensen die twijfelen over een maagverkleining

Niet in buitenland

Heb je uiteindelijk besloten om een maagverkleining te doen? Dan is het niet zo dat je de week daarna al onder het mes kan gaan. In Nederland zijn de wachttijden voor een maagverkleining (mede vanwege de coronapandemie) de afgelopen jaren opgelopen. Toch benadrukt maagverkleiningscoach Floor dat het belangrijk is om je niet te laten verleiden om naar een kliniek in het buitenland te gaan, alleen omdat je daar snel wordt geholpen. "Ik wil niet zeggen dat de operaties daar niet goed zijn, maar er is een gebrek aan begeleiding." Terwijl dat volgens Floor juist essentieel is. "Je hebt het voor- en natraject nodig. Anders heb je geen idee wat je te wachten staat."

Quote

Je krijgt in Nederland geen maagverkleining toegewezen als het alleen doet om maatje 38 te krijgen."

Anissa

Struggle

Dat je in Nederland niet zomaar een maagverkleining krijgt, weet ook de 23-jarige Anissa. Zij begon in januari het traject om een maagverkleining te ondergaan. "Ik struggle al sinds kinds af aan met mijn gewicht", vertelt ze. "In de pubertijd schoot mijn gewicht al helemaal omhoog, omdat ik meer snoepte en minder bewoog." Anissa probeerde de afgelopen jaren van alles om af te vallen, ook met behulp van diëtisten en andere experts, maar niks lukte. "Ik heb gewoon aanleg om aan te komen. Ik hoef bij wijze alleen maar naar eten te kijken om aan te komen, terwijl mijn broertje het dubbele eet en geen gram aankomt. Ik ben echt wel bezig met sporten, maar het gaat er gewoon niet vanaf. Als ik dan weer op de weegschaal sta, denk ik: waar doe ik het eigenlijk voor."

foto: Privéfoto

Anissa ondergaat binnenkort een maagverkleining

In aanmerking komen

Toen Anissa op haar 20e zwanger raakte, kwam ze 30 kilo aan en dat ging er na de geboorte van haar kindje maar moeilijk af. Daardoor ging het bergafwaarts met haar gezondheid. Zo kampte ze met hartkloppingen en paniekaanvallen en kreeg ze last van haar knieën. "Ik dacht toen: dit móet stoppen." Op aanraden van haar moeder, die ook een maagverkleining heeft ondergaan, besloot ze naar de huisarts te gaan.

Wanneer is een maagverkleining geschikt voor jou?

Als je overgewicht hebt, hoef je natuurlijk niet meteen een maagverkleining te overwegen. Of een maagverkleining voor jou geschikt is, hangt af van je gewicht, leeftijd en algehele gezondheid.

Als je een BMI van 40 of hoger hebt, of een BMI van 35 met ziektes die verergeren door overgewicht, kom je in Nederland in aanmerking voor een maagverkleining.

Doorverwijzing

Nadat de huisarts had gecheckt of ze in aanmerking kwam, werd ze doorverwezen naar het ziekenhuis. "Dan krijg je zoveel gesprekken en voorlichtingen met artsen, diëtisten en psychologen." In het ziekenhuis wordt goed gekeken naar waarom je kiest voor een maagverkleining. "Je krijgt hem echt niet toegewezen als het alleen doet om maatje 38 te krijgen." Ook word er gekeken of het echt niet lukt om zelfstandig af te vallen. In het geval van Anissa was duidelijk dat ze al genoeg had geprobeerd. "Het gaat me er om dat ik weer op een gezond gewicht kom, zodat ik lekker met mijn kleine kan spelen. Ik woon nu drie hoog en merk dat ik gewoon moet bijkomen als ik boven ben. Dat vind ik zo heftig om te zien."

Je leven verandert

Op dit moment staat Anissa's maagverkleining gepland voor oktober. Hoewel ze ernaar uitkijkt, vindt ze het ook spannend. "Je leven verandert helemaal na zo'n operatie." Haar vriend is dan ook bang dat ze heel erg zal veranderen. "Maar ik heb gezegd dat ik dezelfde persoon zal blijven, alleen in een ander lichaam. Wel zal ik meer gaan bewegen en minder eten." Voor het allemaal zover is, gaat Anissa eerst nog op vakantie naar Spanje in september. "Ik denk dat ik daar nog wel even een keer goed uit eten ga voor het niet meer kan."

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie