Een maand lang maar 50 euro voor luxe dingen: "Het zorgt voor meer bewustwording"
- News
- Een maand lang maar 50 euro voor luxe dingen: "Het zorgt voor meer bewustwording"
Besef, geld spenden is leuk, maar vooral als jongere is het ook belangrijk om je spaarrekening te vullen. Zo is het aantal jongeren met betalingsproblemen in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Door dingen als het leenstelsel kom je al snel in de schulden en daarom is het belangrijk om hier en daar wat opzij te zetten. Deze maand is het Stacktember, de challenge van Défano Holwijn waarbij deelnemers maximaal 50 euro mogen uitgeven aan luxe. Dingen als je huur, reiskosten, boodschappen, abonnementen en brandstof gaan niet van het budget af. Maar geld uitgeven aan de bioscoop, sigaretten, games of shoppen gaat wél van je budget af.
Om een kijkje te krijgen in de maand van iemand die meedoet aan deze challenge, sprak FunX met Cinto (19), Ferry (23) en Savo (23), die allen meedoen aan Stacktember. Wat zijn de redenen dat zij hieraan meedoen en heeft hun portemonnee er ook echt iets aan? Daarnaast sprak FunX met spaarcoach Sophie, die wat goede tips gaf om ook na Stacktember goed te blijven sparen.
Bewustwording
De 23-jarige Ferry volgt Défano al lange tijd en doet dit jaar voor de tweede keer mee aan Stacktember. "Deze challenge zie ik als een soort bewustwording voor mezelf", vertelt hij. "Ik realiseer me hierdoor aan wat voor onnodige dingen ik geld uitgeef en dat ik beter moet sparen. Ik wil deze maand wat rustiger aan doen met mijn geld, omdat ik de afgelopen zomer veel geld heb uitgegeven. Daarnaast wil ik binnenkort een nieuwe auto kopen. Daarom zag ik Stacktember als een ideale periode om minder uitgaven te hebben."
Uitgelachen
Ferry is de enige in zijn vriendengroep die meedoet aan Stacktember. "Mijn vrienden lachen me uit en vinden het maar een grap. Die snappen niet dat ik hieraan meedoe. Maar daardoor laat ik me niet beïnvloeden. Ik probeer hen juist duidelijk te maken dat deze challenge ook goed kan zijn voor hun portemonnee."
Ondanks de lacherige reacties, is over geldzaken praten dan ook geen taboe voor Ferry. "Het lijkt me juist belangrijk om het daarover te hebben", zegt hij. "Door spaartips te geven aan een ander, kan je elkaar ook helpen. Uiteindelijk is het belangrijk voor je toekomst. Op dit moment werk ik fulltime en ben ik keihard mijn geld aan het verdienen om te kunnen sparen voor een goede toekomst."
foto: Privéfoto
Ferry (23)
Oppassen
Na zo'n twee weken staat Ferry nog niet in de min, maar moet hij wel oppassen. "Mijn beginbudget van 50 euro staat nu op 2,75 euro. Ik ben bang dat ik wel in de min kom, maar ik ga proberen om de schade zoveel mogelijk te beperken." Ondanks alle opgelopen schade deze maand, wil Ferry ervoor zorgen dat hij maximaal tien euro in de min komt te staan aan het einde van deze maand. "Dat valt nog wel mee."
Ik heb het best lang volgehouden. Het ging zo'n tien dagen goed, totdat ik naar een feestje ging en alles binnen een paar uur weg was.
Alles misgegaan door feestje
Voor de 19-jarige Cinto, die voor het eerst meedoet aan Stacktember, begon het allemaal goed, maar ging het gaandeweg ook steeds slechter. "Het is helemaal misgegaan", lacht Cinto. "Maar ik heb het best lang volgehouden. Het ging zo'n tien dagen goed, totdat ik naar een feestje ging en alles binnen een paar uur weg was."
Dat ene feestje fuckte dus alles op voor Cinto. Hij probeerde in eerste instantie de verleiding om onnodig geld uit te geven te weerstaan, maar dat lukte hem uiteindelijk toch niet. "Ik was de enige die in eerste instantie geen alcohol dronk die avond, toen dacht ik: weet je wat, laat deze challenge maar zitten, haha." Cinto wil niet per se zeggen dat hij de challenge heeft onderschat. "Ik vond het eigenlijk wel makkelijk. Totdat die ene dag kwam, ja.."
Roker
Ook Ferry heeft wel een verklaring voor het feit dat hij al zoveel geld van zijn budget heeft uitgegeven. "Ik ben een roker en volgens de regels mag je geen geld uitgeven aan sigaretten. Dat heb ik helaas wel gedaan", vertelt Ferry. "Ik vind het heel moeilijk om tijdens werk niet te roken in de pauzes. Helaas heb ik niet van mijn fouten van vorig jaar geleerd. Toen was ik rond 20 september door mijn budget heen. Dit jaar ben ik dus weer de mist ingegaan."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Big spenders
Maar hoe zit het dan als het geen Stacktember is? Hoe gaan Ferry en Cinto dan met hun geld om? Ferry vertelt dat hij het over het algemeen moeilijk vindt om met geld om te gaan. "Ik weet niet wat het is, maar ik heb echt een gat in mijn hand", vertelt hij lachend. "Daarom vind ik het moeilijk om te sparen."
Ook Cinto is zich ervan bewust dat hij een big spender is. "Natuurlijk schuif ik vaak wat aan de kant, maar normaal gesproken geef ik die 50 euro wel veel sneller uit. Ik geef onnodig veel geld uit en daar ben ik wel bewuster van geworden."
Nieuwe kijk
Toch hebben de boys door Stacktember een nieuwe kijk gekregen op hun financiën. "Sinds deze maand kook ik veel meer thuis", vertelt Cinto. "Eerst zou ik veel makkelijker ergens eten bestellen. Normaal gesproken koop ik buiten huis vaak zomaar wat te eten of drinken. Terwijl, als je een vast budget hebt, ga je daarvan niet zomaar onnodige dingen af halen. Dat bespaart je veel geld en ik wil dat graag vasthouden na Stacktember."
Impact op portemonnee
Iemand die normaal gesproken ook veel geld uitgeeft aan kleding, is de 23-jarige Savo. Net als Ferry en Cinto realiseert zij zich dat ze veel geld uitgeeft aan dingen die niet per se relevant zijn. "In de afgelopen drie maanden heb ik zo'n 500 euro per maand aan kleding, etentjes en uitjes uitgegeven", vertelt ze. "Dat is natuurlijk heel veel. Daarnaast ben ik een persoon die mensen graag blij maakt met cadeautjes. Dat heeft ook wel een impact op mijn portemonnee."
Winst
Ook Ferry heeft, ondanks wat opgelopen verlies hier en daar, winst weten te boeken deze maand. "Normaal gesproken zet ik sowieso 200 tot 300 euro per maand aan de kant. Tot nu toe heb ik al 150 euro aan de kant kunnen zetten en de maand is nog lang niet voorbij."
Na Stacktember wil Ferry in ieder geval beter op zijn geld letten. Vooral als het gaat om kleding kopen. "Ik koop echt heel vaak onnodig veel kleding. Daarom wil ik het komende jaar veel minder geld uitgeven aan kleding. Normaal geef ik per maand zo'n 200 euro uit aan kleding. Dat moet echt minder worden. Na Stacktember wil ik het liever op maximaal 50 euro houden of helemaal geen kleding tijdens sommige maanden."
foto: Privéfoto
Savo (23)
Discipline
Aangezien Savo de afgelopen tijd best veel heeft gespend, kwam Stacktember heel goed uit voor haar. En het gaat lekker! Inmiddels zijn we al meer dan twee weken verder sinds het begin van de challenge en het budget van Savo staat nog steeds op 50 euro.
Al vanaf het begin van Stacktember had Savo één doel: die 50 euro tot het einde behouden. Dat lukte haar in de voorgaande jaren niet, maar ze is nu dus op de goede weg. Ze heeft ook haar omgeving op de hoogte gebracht van haar deelname aan Stacktember. "Ik doe deze challenge sowieso met twee andere mensen. Dus we steunen elkaar goed, zij zitten qua budget ook nog steeds op 50 euro."
Een maand lang gedisciplineerd aan een doel werken, is voor Savo niet iets nieuws. Zo vergelijkt ze het met de ramadan. "Dan moet je ook die discipline hebben om niet te eten of drinken. In het geval van Stacktember heeft het met geld te maken, maar het komt soort van op hetzelfde neer. Die discipline zit er bij mij al wel een beetje in. Dat is denk ik de reden waarom het nu goed gaat met Stacktember."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Omgeving gewaarschuwd
Volgens Savo was het ook belangrijk om haar omgeving in te lichten aan het begin van deze maand. "Ik heb iedereen duidelijk gemaakt van: ik heb geen geld. Als iemand me willen trakteren, dan mogen ze dat zeker doen, maar ik ga niks spenden. Daarop krijg ik soms van die lacherige reacties. Zo van: 'Doe even normaal, je kan toch wel iets missen?' Gelukkig zijn de meeste reacties wel positief en hebben de meesten zoiets van: doe lekker je ding."
Zuiniger leven
Wat betreft sparen, probeert Savo iedere maand een groot deel van haar salaris op haar spaarrekening te zetten nadat ze het net ontvangen heeft. "In de afgelopen maanden ging dat niet zo goed en haalde ik gedurende de maand telkens best veel geld van m'n spaarrekening af", vertelt ze. "Nu, door Stacktember, heb ik juist nog heel veel geld over."
Als Stacktember straks voorbij is, wil Savo heel graag doorgaan met zuiniger leven. "Ik wil mezelf een limiet gaan stellen, zodat ik precies weet wat ik kan spenden nadat ik mijn salaris heb ontvangen. Ook ga ik in mijn agenda zetten wanneer ik bepaalde rekeningen moet betalen."
Top 5 spaartips
Ferry, Cinto en Savo realiseerden zich deze maand alle drie dat ze veel geld spenden aan onnodige dingen. Die realisatie is goed, maar het is na Stacktember makkelijk om weer in oude gewoontes te vallen. Daarom sprak FunX met spaarcoach Sophie van methetzelfdegeld.nl om een top 5 aan spaartips te krijgen, waar iedereen wat aan kan hebben.
"Jongeren hebben het vaak moeilijk met sparen en komen tegenwoordig sneller in de schulden", vertelt Sophie. "Daarom vind ik het goed als jongeren zich met sparen bezighouden. Sparen heeft natuurlijk een beetje een suf imago, maar het is wel goed om erover na te denken."
Check de tips van Sophie hieronder.
1️⃣ Creëer overzicht 🔍
De eerste tip is volgens Sophie de belangrijkste. Als je wilt sparen, is overzicht volgens haar namelijk heel belangrijk.
"Zonder overzicht weet je niet wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken met categorieën, zoals vaste lasten, rekeningen, boodschappen, maar ook uitjes. Kijk dan waar je de laatste drie maanden geld aan hebt uitgegeven. Als je al die bedragen door drie deelt, heb je een heel mooi maandgemiddelde en kan je in een oogopslag zien waar je te veel aan uitgeeft. Mijn vriend en ik gaven voorheen 800 euro per maand uit aan eten. Daar schrokken we ons rot van. Inmiddels is dat 400 euro, puur omdat we dat inzicht hebben gekregen. Dat is heel belangrijk. Ga er even voor zitten en als je het goed doet, heb je binnen anderhalf uurtje een goed overzicht. Het kost echt niet veel moeite."
2️⃣ Pay yourself first 🤑
Op het moment dat je je loon of studiefinanciering gestort krijgt, spaar dan eerst voordat je andere uitgaven doet.
"Als je door je overzicht weet dat je 200 euro per maand overhoudt, stort dat bedrag dan meteen op je spaarrekening. Normaal sparen mensen wat ze overhebben aan het einde van de maand, maar dat is meestal niet zoveel. Spaar daarom aan het begin."
3️⃣ Bespaar op je vaste lasten 💰
Er zijn heel veel vergelijkingssites op internet te vinden. Ook al scheelt het maar 3 of 4 euro: stap gewoon over, raadt Sophie aan.
"Het kost maar een paar minuten en je bespaart op je kosten. Toen mijn vriend en ik dit voor het eerst deden, scheelde het ons 70 euro in de maand. Vergelijk je verzekeringen of internetaanbieder. Het maakt in principe niet uit van welke aanbieder je internet krijgt, als je het maar krijgt. Als je liever bij je vaste aanbieder blijft, bel dan even en laat ze weten dat je misschien wilt overstappen naar een andere aanbieder. Vaak komt je vaste aanbieder dan met een goedkoper aanbod. Dat doe ik ook elk jaar en dan krijg ik telkens weer de korting voor nieuwe klanten."
4️⃣ Maak sparen leuk 🎉
Sparen heeft misschien een suf imago, maar je kunt het volgens Sophie zo leuk maken als je wilt.
"Er zijn online zoveel challenges, net als Stacktember, te vinden om het sparen leuk te maken. Een daarvan is bijvoorbeeld de 'kaasschaafmethode'. Met deze manier van sparen rond je eigenlijk telkens je saldo op je betaalrekening af op een rond bedrag. Als je bijvoorbeeld een bedrag van 57,45 euro op je rekening hebt staan, zet dan 45 cent of misschien 2,45 euro op je spaarrekening. Als je dat iedere dag doet, kan je over een heel jaar ongemerkt een leuk extra bedrag sparen. Zelf heb ik een jaarchallenge gedaan, waarbij ik iedere week geld overmaakte. In week 1 was dat 1 euro en in week 52 is dat uiteindelijk 52 euro. Aan het einde heb je 1378 euro gespaard. Dat is niet mis."
5️⃣ Niet alleen besparen op vaste lasten 💶
Bespaar niet alleen op je vaste lasten, maar ook op je variabele kosten, zoals boodschappen en uitjes.
"Let op de aanbiedingen, want het scheelt echt veel geld. Voor mezelf heb ik bijvoorbeeld als regel dat ik alleen melk koop als het 1+1 gratis is. Mijn kleding koop ik ook alleen in de sale. De kleding wordt er niet lelijker op omdat het in de sale is en ik heb dan meestal zo'n 30 tot 80 procent korting. Daarnaast kan je voor uitjes, zoals naar het pretpark of naar de dierentuin gaan, vaak kortingsbonnen vinden op kortingssites. Dat kan je zomaar de helft minder kosten."
- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -
Lees ook
Money Moves
Sophie (27): "Ik hield nooit geld over, nu geef ik spaartips via mijn blog"FunX Beseft
Manifesteren: een magische methode of klinkklare onzin?FunX
Stacktember begint vandaag: dit zijn de regels waar je je aan moet houdenFunX Beseft
Steeds meer kritiek op Canal Parade: "Pride moet toegankelijker worden voor iedereen"