FunX Beseft

Dit hadden jonge mensen graag willen weten voordat ze begonnen aan anticonceptie

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Dit hadden jonge mensen graag willen weten voordat ze begonnen aan anticonceptie

Besef, je bent jong en hebt nooit een uitgebreide voorlichting gehad over het gebruik van (hormonale) anticonceptie. Nu zie je via social media allemaal video's voorbijkomen over de voor- en nadelen van natuurlijke en hormonale anticonceptie. Hierdoor kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien en weet je wellicht niet precies welke anticonceptie het best bij jou past. Verschillende mensen met een baarmoeder vertellen welke anticonceptie-methodes zij gebruiken en hoe zij als jongere het liefst voorgelicht hadden willen worden.

Hormonale anticonceptie

Het duurde even voordat Ailene* (23) de juiste anticonceptie had gevonden die bij haar lichaam past. Ze begon met het slikken van de pil toen ze zestien was, vanwege huidproblemen. Het werkte helaas niet zoals ze had gehoopt, waardoor ze veel last kreeg van bijwerkingen. "Mentaal ging het heel slecht met me en ik was ook echt mezelf niet meer. Ik moest om de haverklap huilen en ik voelde me ook vaak boos. Je kon me echt een emotioneel wrak noemen", zegt ze. Nu gebruikt Ailene een hormoonring die je inbrengt en plaatselijk twee hormonen afgeeft. Ze reageert hier heel goed op en heeft nu nauwelijks meer last van bijwerkingen. "Ik had dit wel graag eerder willen weten. Mocht je willen beginnen met anticonceptie, dan zou ik ook niet zomaar de pil gaan slikken. Bekijk en bespreek eerst al je opties en maak daarna een keuze. Wanneer iets werkt voor een vriendin, hoeft dit niet te betekenen dat iets ook voor jou werkt."

Quote

Ik had de bijsluiter gelezen, voordat ik aan de pil ging en stelde een aantal vragen aan mijn huisarts. Toen hebben we het wel kort over een aantal bijwerkingen gehad, maar ze zei dat die kans zó klein was en prees de pil echt aan.

Ailene

Lina* (26) gebruikte ruim een jaar een lichtere variant van de pil en kreeg ook last van bijwerkingen. Bij haar resulteerde dit vooral in sombere gedachtes. "Ondanks dat ik nooit een depressie heb gehad, voelde ik me wel echt depressief gedurende deze periode." Volgens Lina komen dit soort bijwerkingen veel vaker voor dan dat er wordt vermeld bij de huisarts. "Ik had de bijsluiter gelezen voordat ik aan de pil ging en stelde hier vragen over aan mijn huisarts. Toen hebben we het wel kort over een aantal bijwerkingen gehad, maar ze zei dat die kans zó klein was en prees de pil echt aan." Lina vertelt dat haast al haar vriendinnen zich herkenden in haar verhaal en zich ook erg somber voelden door het slikken van de pil. Ze besloot te stoppen met de pil en voelde na een half jaar een duidelijk verschil. "Ik ben opgewekter en heb veel meer energie. Daarnaast voel ik me ook niet zo opgeblazen. Nu ik terugkijk op die periode zie ik dat echt heel duidelijk. Destijds was het erin geslopen en had ik het niet meteen door."

Rutgers

Bij kenniscentrum Rutgers kun je onder meer terecht voor een overzicht met alle anticonceptie die je in Nederland kunt vinden. Denk aan het vrouwencondoom, verschillende soorten spiraaltjes, het pessarium en de anticonceptiepleister. Per methode wordt er uitgebreid uitgelegd hoe betrouwbaar het is, hoe het precies werkt en hoe je het moet gebruiken. Daarnaast kun je de methodes ook met elkaar vergelijken en een vragenlijst invullen om erachter te komen welke methode het best bij jouw situatie past. Verder kun je hier ook informatie en tips vinden over seksualiteit, intimiteit en seksuele grensoverschrijding.

Social media

Kikki* (24) gebruikte als jongere ook hormonale anticonceptie, zonder dat ze hier een uitgebreide voorgelicht over had gehad. "Ik menstrueerde voor het eerst op mijn dertiende en het duurde twee weken. Mijn moeder zei toen dat ik beter aan de pil kon gaan." Ze wist niets van de eventuele bijwerkingen af. "Mijn vriendinnen hadden het eens over mood swings en vertelden dat het door de pil kwam. Daar had ik nooit bij stilgestaan. Ik slikte de pil al zo lang en op een redelijk jonge leeftijd, dus ik vroeg me toen wel af hoe ik dan zou zijn zonder de pil." Mede door de gesprekken met haar vriendinnen besloot Kiki te stoppen met hormonale anticonceptie. Daarnaast kwam ze veel te weten over haar cyclus via social media. "Ik wist voorkort niet dat je ongesteldheid nep is, wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt. Het is een onttrekkingsbloeding, waardoor het lijkt alsof je ongesteld bent. Je menstrueert dus niet echt, omdat je geen eisprong hebt."

Ook kwam ze veel ervaringsverhalen tegen op haar feed. "Ik zag via TikTok en Instagram dat mensen stopten met hormonale anticonceptie. Ze vertelden over de bijwerkingen en hoe deze verminderden, naarmate ze stopten met de pil." Kiki vindt het raar dat ze hier op school niets over heeft gehoord. "Het liefst had ik een uitgebreide voorlichting gehad in de klas. Zo weet je wat er in je lichaam gebeurt en welke invloed hormonen kunnen hebben op je lichaam." Kiki gebruikt nu anticonceptie zonder hormonen en houdt haar cyclus bij door middel van een app. "Je kan je menstruatiecyclus bijhouden door uit te rekenen wanneer je ovuleert en door in de gaten te houden wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Ik wil mijn lichaam even helemaal resetten en kijken of ik een verschil merk aan mezelf als ik geen hormonale anticonceptie gebruik."

Onttrekkingsbloedingen

Wanneer je eicel niet bevrucht raakt, ruimt je lichaam deze op samen met het baarmoederslijmvlies. Dit is de start van je menstruatiecyclus. Wanneer je hormonale anticonceptie slikt, heb je geen eisprong meer. Dit betekent dat je geen echte menstruatie meer hebt, omdat je niet meer ovuleert. Wanneer je een week stopt met het slikken van de pil, bloed je vaak wel. Deze onttrekkingsbloeding is een nagebootste menstruatie. Het wordt veroorzaakt door een daling van de hormonen in het lichaam. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie.

Voorlichting

Net als Kiki vinden Ailene en Lina het treurig dat er geen uitgebreide voorlichtingen zijn op scholen over hormonale anticonceptie. "Ik vind het ook jammer dat er weinig goede alternatieven zijn voor hormonale anticonceptie. Nu zou ik kunnen zeggen dat het tijd is dat mannen eraan gaan geloven, maar ik gun niemand dit gevoel", aldus Lina. "Als ik van tevoren had geweten dat er een grote kans bestaat op deze bijwerkingen, dan was ik hier nooit aan begonnen."

Lina hoopt dat er bij de huisarts in de toekomst een realistischer beeld wordt gegeven welke impact hormonen kunnen hebben op je lichaam en geest. "Er kan een hele hoop ellende bespaard worden als er een volledig beeld wordt geschetst van wat hormonale anticonceptie allemaal met je kan doen, nog voordat ze het gaan gebruiken."

Quote

Als ik van tevoren had geweten dat er een grote kans bestaat op deze bijwerkingen, dan was ik hier nooit aan begonnen.

Lina

Ailene is zelf naar de gynaecoloog gegaan voor meer informatie over anticonceptie. "Mijn huisarts zei dat ik de pil non-stop door kon slikken. Dat heb ik niet zomaar aangenomen, maar ik snap wel dat mensen denken dat het dan wel goed zit, als je huisarts het zegt. De gynaecoloog kon me er meer over vertellen en uiteindelijk hebben we na veel dingen te proberen iets gevonden wat bij mijn lichaam past." Ondanks dat ze nu tevreden is over haar situatie, had ze het liefst vroeger al meer informatie willen hebben over de verschillende anticonceptie opties. "Je hebt een aantal verschillende soorten anticonceptie, maar veel methodes zijn niet echt bekend onder jongeren, zoals de hormoonring die ik gebruik. Ik had hier liever een uitgebreide uitleg van gehad op school of van de huisarts."

Ailene denkt dat een betere voorlichting over hormonale anticonceptie ook veel tienerzwangerschappen kan voorkomen. "Er is een reden waarom jongeren hun informatie nu van internet afhalen, omdat er incomplete informatie wordt gegeven bij de huisarts en op scholen." Ze verwijst hier ook naar de hoeveelheid ongewenste zwangerschappen die stijgt. "Als er goede voorlichting zou komen met volledige informatie, dan zouden mensen hormonale anticonceptie wellicht minder wantrouwen en dat zou een hoop ongewenste zwangerschappen voorkomen."

Ava Helpt

Voor feitelijke informatie over onder meer (hormonale) anticonceptie kun je terecht bij Ava Helpt. Dit is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) - een stichting die werkt zonder beloningen. Ava staat voor de belangen van alle mensen met een baarmoeder en informeert mensen op een laagdrempelige manier over onder meer de werking en effecten van hormonen, abortus en de vrijheid van mensen met een baarmoeder.

De stichting heeft ook een statement naar buiten gebracht rondom de berichtgeving over abortusklinieken en jongeren die massaal stoppen met het gebruik van hormonale anticonceptie. Volgens Ava "is het belangrijk dat vrouwen geïnformeerde keuzes kunnen maken rondom hun vruchtbaarheid." Om mensen met een baarmoeder hiermee te helpen, wil Ava meer wetenschappelijke informatie verspreiden en misinformatie tegengaan. Ook wil de stichting zelf meer wetenschappelijk onderzoek doen naar hormoonvrije anticonceptie. Daarbij gaat Ava in gesprek met huisartsen over de wensen, behoeften en ervaringen van mensen die hormonale anticonceptie gebruiken.

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie