FunX Rotterdam

Rotterdam biedt als eerste stad in Nederland gratis menstruatieproducten op alle scholen aan

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Rotterdam biedt als eerste stad in Nederland gratis menstruatieproducten op alle scholen aan

Geweldig nieuws uit Rotterdam! Als eerste stad in Nederland zullen alle basisscholen en middelbare scholen gratis menstruatieproducten ontvangen. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente, bleek dat meer dan tweeduizend leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs regelmatig niet genoeg geld hadden om menstruatieproducten te kopen.

Essentiele producten

Volgens wethouder Said Kasmi (Onderwijs) zijn menstruatieproducten een essentiële hygiënische behoefte, vergelijkbaar met zeep en wc-papier. Het ontbreken van deze producten heeft aanzienlijke gevolgen, zoals Kasmi benadrukt: ''Zo belemmert het hen om onderwijs te volgen. Dat heeft een negatieve invloed op hun schoolprestaties en hun kansen op succes in de toekomst'', aldus Kasmi.

80.000 euro

De gemeente heeft besloten om jaarlijks meer dan 80.000 euro beschikbaar te stellen aan het Armoedefonds. Dit geld kan door scholen worden gebruikt om menstruatieproducten gratis beschikbaar te stellen. Wethouder Kasmi heeft aangegeven dat ze streven om dit al geregeld te hebben voor het komende schooljaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goed nieuws

PvdA-raadslid Sarah Reitema, die samen met anderen lang heeft gepleit voor deze maatregel, reageert blij: ''Ik krijg er kippenvel van. Ik denk aan al die meiden die hiermee te maken hebben, en die lopen met geldnood en schaamte vanwege dit onderwerp. Voor hen ligt straks een maandverbandje klaar op school. Dat wordt nu net zo normaal als dat er wc-papier klaarligt.'' D66-raadslid Joan Nunnely heeft zich ook ingezet voor deze actie en benadrukt: ''We zien dat meiden lessen missen omdat ze geen menstruatiemiddelen hebben. Dit heeft een negatieve invloed op hun schoolprestaties. Het is geweldig dat het stadsbestuur in actie komt. We willen dat iedereen in Rotterdam naar school kan gaan.''

Ster advertentie
Ster advertentie