Up 2 Date

Vanaf maandag zijn tampons en maandverband gratis in Schotland

foto: Pictures 10 studio/Shutterstockfoto: Pictures 10 studio/Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vanaf maandag zijn tampons en maandverband gratis in Schotland

Tampons en maandverband zijn in Schotland vanaf maandag gratis beschikbaar voor alle mensen die menstrueren. Met deze wet, die in 2020 door het Schotse parlement is aangenomen, wil het land menstruatiearmoede tegengaan.

Period poverty

Bij menstruatiearmoede hebben mensen die menstrueren niet genoeg geld om menstruatieproducten als tampons, maandverband of menstruatiecups aan te schaffen. In Engeland wordt dit fenomeen 'period poverty' genoemd.

Eerste land ter wereld

Door de wet zijn lokale overheden en onderwijsinstellingen verplicht om menstruatieproducten aan te bieden. In een persbericht schrijft de Schotse regering dat zij het eerste land ter wereld zijn dat met een wet komt om menstruatiearmoede te bestrijden. Inmiddels hebben de regeringen van Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea het voorbeeld van Schotland gevolgd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gelijkheid en waardigheid

Om de nieuwe wet in goede banen te leiden, is de app 'PickupMyPeriod' gelanceerd. Hier kunnen mensen verdeelpunten in de buurt vinden. "Gratis in menstruatieproducten voorzien is van fundamenteel belang voor gelijkheid en waardigheid, en neemt de financiƫle hindernissen weg om toegang te krijgen tot die producten", zegt de Schotse minister van Justitie Shona Robison.

"Dit is des te belangrijker nu mensen moeilijke keuzes maken als gevolg van de crisis rond de kosten van levensonderhoud en we willen niet dat iemand zich in een positie bevindt waarin ze geen toegang hebben tot menstruatieproducten", aldus Robison.

Ster advertentie
Ster advertentie