Up 2 Date

Advies: wacht even met een zwangerschap na het stoppen met de anticonceptiepil

foto: Foto ter illustratie/ANP
  1. Newschevron right
  2. Advies: wacht even met een zwangerschap na het stoppen met de anticonceptiepil

Het is waarschijnlijk beter om een zwangerschap even uit te stellen wanneer je net bent gestopt met de pil. Vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging komt vaker voor bij vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc.

Complicaties

De onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen analyseerden in totaal zevenduizend zwangerschappen. Zo'n 1050 vrouwen, ofwel 15 procent van de zwangerschappen in het onderzoek, raakten na het stoppen met de pil binnen drie maanden zwanger. Bij deze groep kwamen complicaties, zoals zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte, ruim anderhalf keer vaker voor dan bij de groep die al langer was gestopt met de pil.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen zekerheid

Volgens gynaecoloog en medeonderzoeker Marc Spaanderman is op basis van deze studie nog niet met zekerheid vast te stellen dat pilgebruik eventueel zwangerschapscomplicaties veroorzaakt. Toch is het volgens hem goed om te overwegen om in de eerste drie maanden na het stoppen met de pil, andere voorbehoedsmiddelen te gebruiken. ''Je kunt een andere vorm van anticonceptie in de drie maanden na het stoppen van de pil overwegen. Maar dat heeft ook nadelen, zoals ongewenst toch al eerder zwanger worden en meer menstruatieklachten. Het blijft uiteindelijk een persoonlijke beslissing. Ben je er in ieder geval bewust van en bespreek het met je partner en eventueel met een zorgverlener'', schrijft hij via de website van het Radboudumc.

Quote

Je kunt een andere vorm van anticonceptie in de drie maanden na het stoppen van de pil overwegen.

Marc Spaanderman

Generaties van de pil

De complicaties kunnen ook te maken hebben met welke variant van de pil er wordt geslikt. Er zijn vier generaties van de pil. Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder vertelt dat elke generatie een ander type progesteron, een vrouwelijk geslachtshormoon, bevat. ''Ook de hoeveelheid oestrogeen wisselt tussen verschillende varianten van de pil'', vertelt Van Gelder. De invloed van de hoeveelheden moet volgens haar nog wel verder worden onderzocht. Het onderzoek liet zien dat bij het gebruik van de pil uit de eerste en tweede generatie zwangerschapsvergiftiging vaker voorkwam. Bij de derde generatie was er meer sprake van vroeggeboortes. Over de vierde generatie kan nog weinig worden gezegd, omdat deze 'te weinig werd gebruikt' om een betrouwbare conclusie te kunnen trekken.

Ster advertentie
Ster advertentie