Money Moves

Sophie (27): "Ik hield nooit geld over, nu geef ik spaartips via mijn blog"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Sophie (27): "Ik hield nooit geld over, nu geef ik spaartips via mijn blog"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 27-jarige Sophie haar verhaal.

Naam: Sophie
Leeftijd:
27
Studie:
Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (niet afgerond)
Werk: Klantadviseur Bank (3 dagen per week)
Woonsituatie: Koophuis
Netto-inkomen:
Gezamenlijk €3800 (Sophie & haar vriend)
Kinderopvangtoeslag:
€364
Nu op betaalrekening:
€120
Nu op spaarrekening: €15.500
Studieschuld:
€30.000
Beleggingsportefeuille:
€2650 (€2300 ingelegd / €350 winst)

Vaste lasten

Hypotheek: €500
GWL: €116
Gemeentelijke belastingen:
€40
Zorgverzekering:
€117 (Sophie) / €87 (vriend)
Auto-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering:
€50 bij elkaar
Telefoonabonnement:
€39
Spotify:
€10
Internet & TV:
€40
Sportabonnement:
€20
Voor dochter:
€35 opzij zetten
Kinderopvang:
€500
Studieschuld aflossen: €82 (Sophie) / €105 (vriend)
Wegenbelasting: €48

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: ±€350
Drogisterij:
±€40
Benzine:
±€150
Uitjes:
±€100
Beleggen:
±€100
Shoppen:
±€150

Wat is belangrijkste reden dat je meedoet aan MM?
"Ik ben inmiddels 27 jaar, maar pas anderhalf jaar geleden zag ik 'het licht' wat betreft sparen. Mijn vriend en ik hebben samen een aardig inkomen, maar bij ons ging iedere maand alles op. Uiteindelijk ben ik gaan kijken hoeveel we precies uitgaven en daar schrok ik van. Zo gaven we bijvoorbeeld 800 euro per maand uit aan uit eten gaan of eten laten bezorgen. Ik besloot alles op een rijtje te zetten en begon budgetten te maken. Dat gaat nu inmiddels supergoed. Ik heb er eigenlijk spijt van dat ik het niet eerder heb gedaan. Ik wil vooral anderen er alert op maken dat het belangrijk is om voor overzicht te zorgen."

Hoeveel sparen jullie nu per maand?
"We kunnen nu, over het algemeen, 1000 euro per maand opzij zetten. Het grootste deel daarvan zetten we opzij voor onze bruiloft en huwelijksreis. De rest lossen we extra af op de hypotheek en gebruiken we om te beleggen."

Zetten jullie het geld meteen apart?
"Zodra mijn vriend zijn salaris binnenkrijgt, betalen we daarmee meteen de meeste vaste lasten. Ik reken dan uit wat we ongeveer moeten betalen. Alles wat overblijft zet ik diezelfde dag op de spaarrekening en een deel daarvan gebruiken we voor het beleggen. Vanuit mijn werk krijg ik mijn salaris per week. Zodra ik dat ontvang, zet ik meteen twee derde opzij. Van het geld dat daarvan overblijft, doen we dan de boodschappen voor die week."

Wat zijn de keuzes uit het verleden die je met je kennis van nu misschien niet had gemaakt?
"Een van die keuzes is dat ik op mijn achttiende uit huis ging om in een appartementje te gaan wonen. Als ik thuis was blijven wonen of een kamer had gehuurd, dan had het zoveel gescheeld. Doordat ik volop heb geleend en uiteindelijk mijn studie niet heb afgemaakt, ben ik met een grote studieschuld blijven zitten. Als ik die keuzes allemaal niet had gemaakt, had ik nu waarschijnlijk veel meer geld gespaard. Uiteindelijk heb ik geen spijt hoor, want al die keuzes hebben gezorgd voor bepaalde persoonlijke ontwikkelingen."

Zijn er keuzes die je juist wél eerder had willen maken?
"We zijn sinds iets meer dan een jaar begonnen met beleggen. Ik had gewild dat we dat eerder hadden gedaan. Wij beleggen nu in een redelijk veilig en wereldwijd gespreid beleggingsfonds. Zo’n fonds maakt, historisch gezien, 7 procent rendement per jaar. Lange tijd waren we bang om het te doen voor als het fout zou gaan. Ik heb geleerd dat je soms niet teveel moet nadenken en iets gewoon moet doen."

Je blogt inmiddels sinds een jaartje over sparen, besparen en persoonlijke financiën. Hoe kwam je op dit idee?
"Voordat ik met bloggen begon, was ik al wat maanden flink bezig met het krijgen van inzicht over mijn persoonlijke financiën. Daardoor kwamen we ook echt goedkoper uit en toen dacht ik: als het mij al zo makkelijk lukt, dan moet het iedereen lukken. Zo besloot ik mijn kennis te delen met de wereld middels mijn blog Methetzelfdegeld.nl. Ik merk dat veel onderwerpen lastig zijn voor mensen, daarom probeer ik die een stukje makkelijker te maken voor wie dat nodig heeft."

Je werkt daarnaast als klantadviseur bij een bank, terwijl je geen gerelateerde studie hebt gevolgd. Hoe ben je bij je huidige baan terechtgekomen?
"Ik deed een duale studie, dus ik werkte naast het studeren. Het was een studie in de zorg, gecombineerd met techniek, en dat trok me heel erg. Helaas kon ik niet aarden op de afdeling waar ik werkte en werd het dienstverband na drie jaar beëindigd. Uiteindelijk begon ik in januari 2020 met mijn blog en solliciteerde ik in mei bij een bank. Ze raakten geïnteresseerd in mij omdat mijn blog op mijn cv stond. Op die manier ben ik eigenlijk bij mijn huidige werkgever beland. Ik ben heel tevreden en het werk is gelukkig ontzettend leuk."

Aangezien je een 'spaarspecialist' bent, wil ik je vragen: denk je dat het voor thuiswonende mensen of mensen die veel verdienen makkelijker is om te sparen?
"Nee, want als je veel verdient, betekent het niet meteen dat je goed met je geld kunt omgaan. Veel mensen, die niet veel verdienen, zeggen vaak dat ze niet kunnen sparen. Zelf denk ik dat dat voor heel veel mensen niet waar is. Je moet gewoon heel goed kijken naar je vaste lasten. Mijn vriend en ik gingen op een gegeven moment ook twee euro besparen op onze autoverzekering. Als je dat met meerdere vaste lasten doet, dan scheelt het wel degelijk als je al die kleine bedragen bij elkaar optelt. Elke euro kan het verschil maken, vooral als je niet veel te besteden hebt. Stel je voor dat je 70 euro in de maand bespaart. Dat komt neer op 840 euro per jaar. Daarvan kan je toch een leuk weekje weg?"

Wat zijn jouw belangrijkste tips voor anderen wat betreft sparen?
"Ik zeg altijd: 'Pay yourself first'. Zodra je salaris op je rekening wordt gestort, zet dan meteen een deel weg. Het geld wat overblijft, daar moet je het de rest van de week mee doen. Het doet namelijk zeer als je het weer van je spaarrekening af moet halen. Je kunt bijvoorbeeld ook je geld op een rekening van een andere bank zetten. Dan duurt het weer even als je iets moet overmaken. Dat heb ik een tijdje gedaan en dat hielp echt."

Maakt geld gelukkig volgens jou?
"Het hebben van geld niet, maar de ervaringen die je ermee kunt kopen wel. Wij sparen bijvoorbeeld voor onze huwelijksreis en dat wordt een ervaring om nooit meer te vergeten. Daar worden wij gelukkig van."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie