Klara (24) heeft een open relatie: "Het is een misvatting dat je nooit jaloers bent"
- News
- Klara (24) heeft een open relatie: "Het is een misvatting dat je nooit jaloers bent"
Besef, in onze maatschappij is een monogame relatie nog steeds de norm, maar er zijn zoveel andere vormen van relaties mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld polyamoreuze relaties aangaan, waarbij je met meerdere mensen tegelijkertijd een relatie hebt. Of je kunt een open relatie hebben, waarbij je elkaar vrijlaat om met andere mensen te daten. Klara en Maria weten allebei hoe het is om een open relatie te hebben en delen hun ervaringen.
We hebben een soort beeld van: er is één relatie en die is monogaam. Je slaapt in één bed en je moet een bepaald aantal keer in de week seks hebben.
Sprookjesbeeld
De 24-jarige Klara besloot een jaar geleden samen met haar vriend, met wie ze ook samenwoont, om hun relatie helemaal open te gooien. Voor hen betekent dat dat ze in principe alles mogen doen wat ze willen op liefdesgebied, van puur seksueel contact tot het aangaan van een andere liefdesrelatie.
Klara en haar vriend leerden elkaar kennen toen ze vijftien jaar waren en kregen aan het einde van de middelbare school een relatie. Ze waren elkaars eerste relatie en hoewel ze supergelukkig waren met elkaar, misten ze toch iets: "Als we volgens het 'sprookjesbeeld' voor altijd bij elkaar zouden blijven, betekende dat dat we nooit liefde of seks met anderen konden ontdekken. Of dat we nooit een beetje dom iemand in de club konden versieren."
De stap zetten
Uit elkaar gaan was voor Klara en haar vriend geen optie. Toen kwam het idee van een open relatie op hun pad. "Het was altijd al een gespreksonderwerp, maar een paar jaar geleden hebben we het er serieus over gehad." Omdat het toen niet uitkwam om zo'n grote stap te zetten, besloten ze te wachten. "Vorig jaar hadden we allebei zoiets van: we voelen ons goed, dus waarom zouden we niet een open relatie proberen? Toen hebben we op een random donderdagavond besloten om de stap te nemen."
Monogamie
Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat zo'n 24 procent van de jongeren tussen de 16 en 34 jaar oud open zou staan voor een open relatie. Van de jongeren denkt 39 procent dat mensen van nature niet monogaam zijn. "Monogamie is een keuze die voor de meeste mensen werkt, maar het is niet natuurlijk: mensen gaan niet voor niets constant vreemd", aldus een van de jongeren van het EenVandaag Opiniepanel.
Ongelijk
In het begin was het nog even aftasten qua regels en afspraken. "We wisten niet precies welke vorm we wilden. We dachten eerst om alleen ergens op in te gaan als je toevallig iemand tegen het lijf loopt. Maar we merkten al meteen dat het dan ongelijk liep, want ik studeerde nog, dus het was voor mij makkelijker om iemand tegen te komen." Klara en haar vriend besloten daarom af te spreken dat het ook oké was om actief te gaan daten, bijvoorbeeld via datingapps.
Er gaan zoveel mensen vreemd, dus wat is er dan mis met een non-monogame relatie? Als beide partijen akkoord gaan, zie ik alleen maar pluspunten. Zo worden er veel minder harten gebroken.
Zelfvertrouwen
Inmiddels bevalt de open relatie Klara supergoed. "Van tevoren dacht ik: laten we het eerst ontdekken en dan zie ik wel of we ermee verder willen gaan, maar nu ben ik erachter dat het heel erg bij me past." Het bevalt haar zelfs zo goed dat ze zich nog beter in haar vel voelt dan hiervoor. "Ik voel heel veel vrijheid." Daarnaast is ze er zelfverzekerder door geworden. "Als je een open relatie hebt, moet je jezelf weer in het datingveld gooien en dan voel je je misschien onzeker. Maar na een paar leuke dates, besef je: nee, het is niet alleen mijn partner die mij leuk vindt. Ik bén gewoon leuk."
Afspraken veranderen
Of Klara en haar vriend hun relatie altijd open gaan houden, weet ze nog niet. "Als je leven verandert, zoals wanneer je bijvoorbeeld kinderen krijgt, kun je ook de afspraken veranderen." Klara denkt dat het veranderen van de afspraken over je relatie ook voorkomt in monogame relaties. "We hebben een soort beeld van: er is één relatie en die is monogaam. Je slaapt in één bed en je moet een bepaald aantal keer in de week seks hebben. Maar ik denk dat er in monogame relaties ook al veel verschillen zitten en dat je kijkt naar wat er op dit moment in je leven past."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Toch geen open relatie
Dat de afspraken binnen een relatie heel goed kunnen veranderen, heeft Maria (32) ervaren. Zij en haar partner gingen een paar jaar geleden een open relatie aan, maar inmiddels zijn ze daar toch van afgestapt. "We hebben vier jaar een open relatie gehad, maar daarna dachten we: wat voegt dit eigenlijk nog toe?"
foto: Privéfoto
Maria had een open relatie
Avonturen
De reden dat ze ooit een open relatie aan waren gegaan, was omdat ze wel nieuwsgierig waren naar liefde en seks met anderen, maar elkaar niet kwijt wilden raken. "Het ging echt om avontuurtjes. Voor mij was dat vooral dat ik tijdens het uitgaan een stap verder kon gaan, zonder dat thuis op te hoeven biechten." De open relatie voegde een tijd lang enorm veel toe aan Maria's leven. "Het is ook een stukje persoonlijke groei, omdat je jezelf van een andere kant bekijkt. Door een open relatie kom je jezelf weer tegen en wordt je eigenwaarde getest. Dat is confronterend, maar ook mooi."
Misvattingen over open relaties
Klara en Maria merken dat er nogal wat misvattingen en vooroordelen zijn over open relaties. De meest gehoorde misvattingen, bespreken ze hieronder.
1. Je hoort niet jaloers te zijn in een open relatie.
Klara: "Dat is echt een misvatting. Vooral in het begin is een open relatie overweldigend en moet je emotioneel veel verwerken. Het is alleen afwegen waar je gelukkiger van wordt. Voel je overwegend positieve gevoelens van de vrijheid of juist de negatieve gevoelens van de jaloezie? Wij zitten nu op het punt dat we er allebei heel chill en relaxed onder zijn. Maar dat duurt wel even, want je hebt in deze maatschappij zo geleerd dat als iemand iets met iemand anders doet, het betekent dat diegene niet van je houdt of dat je niet leuk genoeg bent. Maar na een tijdje merk je dat dat helemaal niet zo is. Bij ons is het tenminste nog steeds leuk met zijn tweeën, we hebben nog steeds de romantische en fysieke aantrekkingskracht."
2. De kans is heel groot dat je op iemand anders verliefd wordt.
Klara: "Als je monogaam bent, ben je waarschijnlijk heel bang dat je partner er meteen met iemand anders vandoor gaat als je de relatie opengooit. Maar je komt er snel achter dat dat echt niet zo gaat. Het is helemaal niet zo makkelijk om iemand te vinden die bij jou en je leven past en waar je verliefd op kunt raken."
Het voor mij niet alleen zo dat je niet zomaar iemand vind waar je verliefd op word, maar ook, als je een tweede relatie aan gaat, betekent dat niet meteen dat dat je enige relatie moet zijn. Omdat ik het misschien heb laten lijken dat ik geloof in 1 'serieuze' relatie, maar ik denk ook zeker dat meerdere partners mogelijk zou zijn als alle partijen daarmee instemmen
3. Je moet continu gelijk lopen met het aantal dates, anders is het oneerlijk.
Maria: "In het begin voelde ik wel die druk dat ik zoveel mogelijk gebruik moest maken van mijn vrijheid. Maar als je eenmaal de eerste ervaringen hebt gehad, begin je meer te begrijpen wat een open relatie voor jezelf betekent en wat je eruit wil halen. Dan ben je niet meer zo bezig met wat de ander doet, maar focus je je op jezelf."
4. Een open relatie is geen echte relatie.
Klara: "Mij wordt vaak gevraagd: 'Waarom heb je überhaupt nog een relatie?'. Dat vind ik zo'n rare vraag. Ik vraag dat toch ook niet aan iemand die monogaam is. Het is voor iedereen anders."
Maria: "Ik heb een goed huwelijk met een goed seksleven. Mijn man is een geweldige vader voor onze kinderen. De enige reden is dat we nieuwgierig zijn naar anderen. Waarom zouden we onze relatie dan niet houden als we daarnaast ook nog lol kunnen hebben?"
5. Open relaties draaien alleen maar om seks.
Klara: "Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar zelfs al zou dat zo zijn, wat dan nog? Bij mij is dat niet altijd het geval. Ik wil een connectie leggen met nieuwe mensen. Soms is dat door iemand als vrienden te leren kennen, soms is het romantisch en soms gaat het wel om seks."
Maria: "Vooral mannen denken dat. Op Tinder denken ze bijvoorbeeld automatisch dat ik alleen maar op zoek ben naar seks. Daar kan het wel op uitlopen, maar het is niet zo dat ik elke week met iemand anders het bed in duik. Mensen denken sowieso dat je een open relatie hebt, omdat je eigen seksleven niet goed is of er iets aan je partner mankeert. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn."
6. Open relaties gaan uiteindelijk altijd uit.
Klara: "Als mensen dat zeggen, dan denk ik altijd: er zijn ook zoveel monogame relaties die uitgaan. Relaties gaan nou eenmaal wel eens uit. Misschien gaat het vaker fout bij stellen die als 'laatste redmiddel' besluiten om voor een open relatie te gaan. Maar dan was de relatie waarschijnlijk al aan het doodbloeden."
Geen toegevoegde waarde meer
Na heel wat te hebben geëxperimenteerd en de komst van twee kinderen, vonden Maria en haar man hun open relatie geen toegevoegde waarde meer hebben. "Je prioriteiten veranderen. We maakten eigenlijk niet echt gebruik meer van onze vrijheid." Daarom besloten ze van hun open relatie weer een monogame relatie te maken. "Het is een stuk makkelijker. Het brengt een hoop rust in je leven."
Tips
Ondanks dat een open relatie nu niet meer in haar leven past, heeft Maria er zeker geen spijt van. "Er gaan zoveel mensen vreemd, dus wat is er dan mis met een non-monogame relatie? Als beide partijen akkoord gaan, zie ik alleen maar pluspunten. Zo worden er veel minder harten gebroken." Aan iedereen die ook denkt aan het beginnen van een open relatie, wil ze als tip meegeven om vooral veel met elkaar te (blijven) praten erover. "Goede communicatie is, net zoals in elke relatie eigenlijk, het belangrijkst, omdat je met heftige gevoelens te maken kan krijgen, zoals jaloezie of verlatingsangst. Als je erover praat dan gaat de druk eraf en wordt het vaak minder erg." Meer tips? Op haar Instagram vertelt Maria nog veel meer over haar ervaringen op liefdesgebied.
- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -
Lees ook
Entertainment
'Ye heeft open relatie met Julia Fox en date Kim Kardashian-lookalike'FunX
Denise (28) trouwde met Sjef (65): "Mensen denken dat ik een golddigger ben"Entertainment
Will Smith over zijn 'ongewone' relatie met Jada: "We hebben elkaar vrijheid gegeven"FunX Beseft
Max heeft last van slaapverlamming: "Soms heb ik het gevoel dat ik doodga"