Close-up

Daryana (32): "De basis van onze vriendschap is wederzijds respect en acceptatie"

foto: Privéfotofoto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Daryana (32): "De basis van onze vriendschap is wederzijds respect en acceptatie"

Het is Pride-week: de perfecte tijd om uit je bubbel te stappen en kennis te maken met mensen buiten je eigen community. In een Pride-special van Close-Up vertellen Daryana (32) en Lusvianny (31) over hun bijzondere vriendschap.

"We zijn inmiddels zo'n vijf jaar bevriend met elkaar, maar onze vriendschap is niet altijd zo hecht geweest. In eerste instantie verliep onze vriendschap juist heel stroef, omdat we beiden door privéomstandigheden niet lekker in ons vel zaten. Na verloop van tijd gaf ze me wel echt het gevoel gegeven dat ik altijd bij haar terecht kan. Net als in elke vriendschap hebben we weleens onze ups en downs gehad, maar dat heeft eigenlijk nooit met onze verschillen qua geloofsopvattingen te maken gehad of het feit dat ik op vrouwen val. Uiteindelijk denk ik dat goede communicatie onze band sterker heeft gemaakt.

In het begin had ik er ook moeite mee om mezelf te uiten, omdat we elkaar nog moesten leren kennen. Ik had daarnaast ook niet het gevoel dat ik alles kon vertellen. Daardoor vond ik het bijvoorbeeld lastig om bepaalde onderwerpen, zoals mijn geaardheid, bespreekbaar te maken. Dit is gaandeweg wel positief veranderd. Ik denk dat het mooie aan onze vriendschap is dat we over alles kunnen praten. Geen onderwerp is te gek voor ons. Ondanks onze verschillen staat ze er volledig voor open om te luisteren naar mijn ervaringen op het gebied van liefde en relaties met vrouwen.

Ik denk dat de basis voor onze vriendschap wederzijds respect en acceptatie is. Ook het tijdig aangeven van grenzen om te voorkomen dat er frictie ontstaat, heeft onze vriendschap goed gedaan. Goede communicatie is voor mij zeer belangrijk in elke relatie. Het feit dat we anders in het leven staan, heeft er nooit voor gezorgd dat we niet samen door één deur kunnen. Voor mij betekent het dat we elkaar als gelijke zien. Ook al zet ze zich niet actief in voor de lhbtqia+-gemeenschap, het feit dat ze bereid is om naar me te luisteren en mij accepteert om wie ik ben, vind ik al voldoende."

- Daryana (32)

foto: Privéfoto

Lusvianny

"We leerden elkaar op het werk kennen en zoals Daryana al zei, waren we niet altijd even goede vrienden. Ik denk dat we in het begin vooral moesten wennen aan elkaars karaktereigenschappen. We zijn allebei heel direct en dat kan soms voor problemen zorgen. Ik denk dat we inmiddels wat meer naar elkaar zijn toegegroeid, omdat we onze grenzen nu gemakkelijker aangeven en veel beter met elkaar communiceren dan voorheen.

Als hetero voelde ik me nooit ongemakkelijk om ergens over te praten met haar, maar ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat het voor haar juist wel ongemakkelijk is om te praten over haar ervaringen. Waarschijnlijk gaf ik ook niet duidelijk genoeg aan dat ik daar wel voor open sta. Dat heeft misschien ook bijgedragen aan het feit dat onze vriendschap in het begin niet zo lekker verliep.

Vrienden zijn met iemand die andere geloofsopvattingen heeft is voor mij ook nooit een probleem geweest, dus ik zie ook geen reden om geen vriendschap aan te gaan met iemand die een andere seksuele voorkeur heeft. Ik ben zelf christelijk en ondanks dat het in het geloof niet geaccepteerd wordt, vindt ik het belangrijk om mensen te respecteren om wie ze zijn. Ik zet me misschien niet actief in voor meer acceptatie van de lhbtqia+-gemeenschap, maar dat neemt niet weg dat ik acceptatie en gelijkheid van de gemeenschap belangrijk vindt. Het minste wat je kan doen is oprecht luisteren naar iemands ervaringen en je mening of conclusie uitstellen totdat je diegene hebt uitgehoord."

- Lusvianny (31)

Van 31 juli tot en met 8 augustus vindt dit jaar voor de 25e keer Pride Amsterdam plaats. Ook FunX vindt dat iedereen er mag zijn en daarom is het van belang om te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving. Het is tijd om uit je bubbel te komen en kennis met elkaar te maken, want er zijn meer gelijkenissen dan je denkt. Lees hier alle verhalen rondom de Pride!

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie