Close-up

Ferry (20): "Ik heb gesolliciteerd voor burgemeester, er zijn meer jongeren nodig"

foto: Ferry
  1. Newschevron right
  2. Ferry (20): "Ik heb gesolliciteerd voor burgemeester, er zijn meer jongeren nodig"

"Toen ik naar de middelbare school ging, begon ik het nieuws te volgen. Ik zag premier Mark Rutte op tv en ik vond het interessant om te zien hoe een land bestuurd wordt. Daar begon mijn politieke interesse. In 2018 werd ik in m'n woonplaats communicatiemedewerker bij D66. Veel mensen denken dat politiek saai is, maar ik vind het hartstikke leuk. Ik maak filmpjes en heb contact met de gemeente en andere instanties. Inmiddels ben ik ook campagneleider geworden bij D66 Medemblik voor de gemeenteraadsverkiezingen die eraan komen.

Het is heel leuk om achter de schermen te mogen kijken bij de problemen die spelen en hoe ze opgelost worden. Je moet samen tot een plan komen en je eigen stad bouwen. Je kunt het eigenlijk zien als een soort computerspel. Politiek is meer dan alleen maar praten. Natuurlijk is het soms saai, maar het ligt er echt aan wat je doet. En jongeren zijn heel hard nodig op het moment.

Er is in mijn gemeente Dijk en Waard een vacature vrijgekomen voor burgemeester en die functie zou ik het liefste willen hebben. Jongeren durven niet vaak die stap naar de politiek te maken, omdat er veel oudere mensen in zitten. Ik denk dat het daarom goed is als er een jonge burgemeester komt, zodat de dynamiek binnen de gemeente verandert. Vaak zien we dat witte mannen boven de vijftig burgemeester worden, maar zij weten niet precies wat er bij jongeren speelt. Als er een jongere burgemeester komt, zoals ik, weet die wat hun problemen en ideeën zijn. Ik zou bijvoorbeeld willen kijken hoe we de gemeente voor jongeren aantrekkelijker kunnen maken en hoe we hier bijvoorbeeld meer uitgaansgelegenheden kunnen realiseren.

Ik heb een sollicitatiebrief gestuurd naar de commissaris van de Koning met mijn motivatie om burgemeester te worden. Na twee weken kreeg ik bevestiging dat ze die hebben ontvangen en moest ik allerlei papieren inleveren om te laten zien dat het serieus is. Binnenkort krijg ik te horen of ik op gesprek mag komen bij de commissaris, dan word je helemaal gescreend. Ik denk dat het hooguit bij dat ene gesprek op het provinciehuis zal blijven en dat het vooral een leuke ervaring wordt. De kans is klein dat ik het ga worden, maar het is een heel leuk leerproces. Je leert veel mensen kennen en komt erachter hoe het vak een beetje in elkaar steekt. Stel dat ik over een paar jaar weer solliciteer, dan heb ik dat in ieder geval al meegekregen. Ik heb nog tijd genoeg.

M'n omgeving vindt het ontzettend leuk dat ik heb gesolliciteerd en vindt de functie echt voor me weggelegd. Ik word constant aangesproken met 'burgemeester', dat was eigenlijk vroeger al. Dan zeiden klasgenoten of docenten dat voor de grap, zonder het besef dat ik een aantal jaar later echt zou solliciteren. Blijkbaar vonden ze me een goede burgemeester. Dat komt misschien ook omdat ik destijds een aantal keer met de burgemeester van toen een kopje koffie heb gedronken. Dat is gewoon een hele leuke en gezellige man en met hem heb ik nog steeds contact. Dat is best handig voor tips.

Mijn ultieme droombaan is eigenlijk heel iets anders. Van kinds af aan is mijn wens namelijk om Sinterklaas op televisie te worden. Ik werk ook al een tijdje mee aan het Sinterklaasjournaal en dat vind ik hartstikke leuk. Als ik moet kiezen tussen burgemeester en Sinterklaas is de keuze snel gemaakt. Dan wordt het sowieso Sinterklaas, maar dat is natuurlijk geen fulltime baan. Burgemeester zijn lijkt me gewoon heel erg interessant en ik denk dat het best haalbaar is. Natuurlijk kan je niet alles in één keer weten en kunnen, maar dat geldt voor alle functies.

- Ferry (20)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie