FunX Rotterdam

Aboutaleb verkozen tot beste burgemeester van de wereld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aboutaleb verkozen tot beste burgemeester van de wereld

Aboutaleb mag zichzelf gerust op de borst slaan, want de Rotterdamse burgemeester heeft een bijzondere prijs in de wacht gesleept. De Rotterdammer is door de Londense stichting City Mayors Foundation namelijk uitgeroepen tot de beste burgemeester ter wereld. Wel deelt hij de World Mayor 2021-prijs met burgemeester van Philippe Rio van het Franse plaatsje Grigny.

Eerste Nederlandse winnaar

De World Mayor-prijs wordt sinds 2004 eens in de twee jaar uitgereikt door de City Mayors Foundation aan burgemeesters wereldwijd. Winnaars mogen zichzelf niet alleen de beste burgemeesters ter wereld noemen, maar krijgen ook een sculptuur aangeboden, zo ook Aboutaleb. Daarnaast is het de eerste keer dat een Nederlandse burgemeester de prijs wint.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toegewijd aan gelijke behandeling

In een verklaring noemt de jury zowel Aboutaleb als Rio burgemeesters die met elkaar gemeen hebben dat ze de sterke overtuiging hebben dat vrede, vrijheid, gelijke rechten en waardigheid belangrijk zijn voor de sociale samenhang. "De World Mayor-prijs werd uitgereikt aan Aboutaleb vanwege zijn toewijding aan gelijke behandeling voor alle Rotterdammers ongeacht hun afkomst of achtergrond. Zonder deze toewijding is het niet mogelijk om een stad sterker en eerlijker te maken", aldus de jury.

Bijzondere onderscheiding

Daarnaast zegt de jury over Aboutaleb dat hij begrijpt dat steden veerkrachtiger, socialer en milieubewuster moeten zijn als ze natuurrampen willen weerstaan. In een reactie aan RTL Nieuws laat Aboutaleb weten vereerd te zijn met de prijs. "Ik moet zeggen dat ik het een hele bijzondere onderscheiding vind. Ik wist dat ze ermee bezig waren want de organisatie had nogal wat vragen gesteld aan mensen om me heen. Maar als je weet dat het gaat om enorme diversiteit aan burgemeesters uit de hele wereld is het laatste dat je verwacht dat de keus op jou valt."

Ster advertentie
Ster advertentie