Up 2 Date

Gemeenteraad wil Ahmed Aboutaleb nog zes jaar als burgemeester van Rotterdam

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gemeenteraad wil Ahmed Aboutaleb nog zes jaar als burgemeester van Rotterdam

Het is zo goed als zeker: burgemeester Ahmed Aboutaleb blijft nog zes jaar burgemeester van Rotterdam. Tenminste; als het aan de gemeenteraad van Rotterdam ligt.

De gemeenteraad van Rotterdam besloot donderdagavond laat om Aboutaleb voor te dragen om voor de tweede keer herbenoemd te worden. Dit wordt dan zijn derde termijn als burgemeester van Rottedam: elk termijn duurt zes jaar. De tweede termijn van Aboutaleb eindigt op 5 januari 2021. Nu blijft hij burgemeester van Rotterdam tot 2027.

Koninklijk besluit

Honderd procent zeker is het nog niet: dat Aboutaleb burgemeester mag blijven wordt uiteindelijk door meerdere partijen goedgekeurd. De gemeenteraad van Rotterdam heeft nu gezegd dat ze willen dat Aboutaleb herbenoemd wordt: dat laten ze weten aan de Commissaris van de Koning, Jaap Smit. Die moet de aanbeveling doorgeven aan de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren. Of hij echt wordt herbenoemd wordt bij een Koninklijk Besluit bepaald, maar wanneer de gemeenteraad iemand voordraagt, is dat eigenlijk altijd ook degene die écht burgemeester wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

uniek

Dat Aboutaleb voor de derde keer een termijn als burgmeester aangaat, is uniek. Er was maar één andere burgemeester in de geschiedenis van Rotterdam die ook voor een derde termijn werd benoemd. Dat was destijds Bram Peper, die van 1982 tot 1998 burgemeester van Rotterdam was. Hij maakte zijn derde termijn niet af, omdat hij in 1998 minister van Binnenlandse Zaken werd.

Ster advertentie
Ster advertentie