FunX Rotterdam

Aboutaleb geeft 2500 euro dwangsom aan ouders van kind met mes op zak

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aboutaleb geeft 2500 euro dwangsom aan ouders van kind met mes op zak

De laatste tijd gaat het in nieuwsberichten opvallend vaak over steekpartijen en bezit van messen onder jongeren. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil meer van dit soort incidenten voorkomen door een boete van 2500 euro te geven aan ouders waarvan hun minderjarige kind voor de tweede keer een mes bij zich heeft.

Gebiedsverbod

Als burgemeester van Rotterdam is Aboutaleb bevoegd om een dwangsom op te leggen, zonder dat het landelijk besproken hoeft te worden. Ook wil hij een gebiedsverbod opleggen aan het kind zelf, wat inhoudt dat kinderen alleen de weg van huis naar school en terug mogen afleggen.

Verschil

Het verschil tussen een dwangsom en een boete is in dit geval dat de ouders niet de eerste keer dat hun kind gepakt wordt met een mes een geldbedrag moeten betalen, maar pas de tweede keer. Een dwangsom is er om te voorkomen dat de overtreding herhaald wordt. Als de overtreder het wel voor een tweede keer doet, dan moet hij/zij dus een dwangsom betalen.

Niet alleen

Aboutaleb is niet de enige die verandering wil brengen in de zienbaar veranderende straat- en jeugdcultuur, waarin messenbezit normaal lijkt te worden. Burgemeesters van meerdere gemeenten willen een landelijk verbod op het dragen van messen door minderjarigen.

Aardappelmesje

Niet iedereen is het eens met het besluit van de burgemeester van Rotterdam, en/of met het idee om een landelijk messenverbod voor minderjarigen op te leggen. "Je kunt ook met een aardappelmesje de straat oplopen en heel verkeerd gedrag vertonen en iemand neersteken. Je moet ook kijken: hoe kun je bepaalde gevaarlijke situaties in gebieden voorkomen", aldus justitieminister Grapperhaus. De politie staat echter wel achter het besluit van Aboutaleb en zijn bezig met een onderzoek om in kaart te brengen of er sprake is van een toename van steekincidenten door minderjarigen. "De straat- en jeugdcultuur is echt hard aan het veranderen. En dat zal betekenen dat we als overheid en als maatschappij, ook als het gaat om het melden, hele forse stappen moeten maken om hier het tij te keren", zegt hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Frank Paauw.

Vuurwapenbezit

Aboutaleb maakte zich vorig jaar na de dood van Feis ook al hard tegen het vuurwapenbezit en het verheerlijken van vuurwapengeweld door rappers.

Ster advertentie
Ster advertentie