Close-up

Zana (22): "Het werken als bartender heeft me een stuk volwassener gemaakt"

  1. Newschevron right
  2. Zana (22): "Het werken als bartender heeft me een stuk volwassener gemaakt"

"Vroeger was ik altijd best wel baldadig. Vooral in m'n middelbare schooltijd was ik veel op straat aan het hangen en niet echt productief bezig. Na m'n eindexamen mavo kreeg ik de keuze om naar de havo te gaan. Ik was slim genoeg, maar liet het niet altijd zien. Toen is de omslag gekomen om het wat serieuzer aan te gaan pakken. Ik wilde namelijk altijd al het leger in en als ik havo ging doen, kon ik daarna naar de Koninklijke Militaire Academie.

Na m'n eindexamen vroegen mensen toch: weet je het wel zeker? Zou je niet een tussenjaar doen? Reizen zit echt in m'n familie en dat zag ik ook wel zitten. M'n moeder wilde dan wel dat ik echt iets ging doen in plaats van alleen maar op het strand liggen. M'n zus kwam toen met het idee om een bartendercursus te doen. Daar had ik nog nooit over nagedacht, ik wist niet eens dat het een vak is. Je kan die cursussen op verschillende plekken in het buitenland doen, waaronder in Thailand. Daar heb ik toen een maand zo'n cursus gedaan. Je moest vijf dagen per week naar school en tachtig cocktails leren. Toch was ik ook veel aan het feesten en nog niet echt heel serieus. Ik vond het leuk, maar dacht nog niet: dit is mijn toekomst.

Dat gevoel kwam pas bij m'n eerste bartenderbaan bij een hotel in Amsterdam. Daar heb ik ook veel van het hospitality-vak geleerd. Ik dacht: wacht eens even, ik heb dus helemaal geen hotelschool nodig om hier te werken. Na weer zes maanden in Zuidoost-Aziƫ ging ik later bij een kleine cocktailbar werken. Daar heb ik heel veel opgestoken en veel mensen uit de horecawereld leren kennen, zoals ambassadeurs van grote drankmerken. Die vertellen je de verhalen achter de merken en nemen je mee op trips naar het buitenland om te laten zien hoe de drank wordt gemaakt.

Onder bartenders worden ook competities gehouden. Er zijn grote internationale wedstrijden, bijvoorbeeld in Puerto Rico, waarmee je in de horecawereld wereldberoemd kan worden. Dan kom je op covers van magazines enzo. Het is echt een heel vak, maar de meeste mensen kennen dat niet. Die denken: het is alleen de bartender achter de bar.

Ik heb tot nu toe al twee competities gewonnen. Vaak ben ik een van de jongste, ook omdat ik vrij jong ben begonnen. Het werk en de wedstrijden hebben me echt een stuk volwassener gemaakt. Je leert namelijk niet alleen cocktails maken, maar ook volwassen zijn. Je gaat met mensen om die veel ouder zijn en veel meer ervaring hebben. Ik werk nu voor een best wel beroemde man in de horecawereld, die zijn eigen bars heeft en ook motivational speeches geeft. Zijn naam is gewoon een merk en dat zou ik later ook wel willen. Daarnaast werk ik fulltime in een cocktailbar waar ik me ook bezighoud met het ontwikkelen van nieuwe drankjes. Ik heb echt mijn passie gevonden. Het leukste is gewoon dat elke dag als uitgaan voelt. Je bent altijd met mensen aan het praten en veel gasten worden uiteindelijk vrienden. Ik hoop dat ik kan doorgroeien naar het managementniveau en zelf zoveel mogelijk kan blijven leren. Maar ik hou er vooral van om connecties te maken. Ik word er gewoon spontaan blij van als ik op de werkvloer kom."

- Zana (22)

CLOSE -UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie