Close-up

Nicky (22): "Toen ik mijn passie voor koken vond, hoefde ik niet meer de stoerste te zijn"

  1. Newschevron right
  2. Nicky (22): "Toen ik mijn passie voor koken vond, hoefde ik niet meer de stoerste te zijn"

"Ik ben opgegroeid in een dorpje in Friesland. Dat was niet altijd makkelijk. Je moest er zelf wat van maken als je iets leuks wilde doen. Ik besloot om in Sneek naar de middelbare school te gaan. Dat was voor mij toen de grote stad waar het allemaal moest gaan gebeuren.

In Sneek ging het niet zo goed. Ik werd makkelijk beïnvloed, was hartstikke onhandelbaar en docenten hadden het lastig met mij. Ik wilde altijd opvallen door stoer te doen. Eigenlijk was ik gewoon op zoek naar erkenning. Ik wilde erbij horen.

In de tweede klas werd ik van school gestuurd. Ik ging naar een rebound traject. Dat was het omslagpunt, mijn redding. Ik moest toen een keer voor straf nasi maken voor docenten, maar ik haalde daar zoveel voldoening uit. Ik dacht: ik kan hier mijn eigen draai aan geven. Toen ik mijn passie voor koken vond, hoefde ik niet meer de stoerste te zijn. Ik wilde gewoon heel goed kunnen koken.

Op het mbo kwam ik in aanraking met verschillende mensen die mij een boost gaven. Het niveau waarop zij kookten, was zeer inspirerend. Ik werkte toen bij een wegrestaurant en ik zag dat er veel meer mogelijk was op het gebied van koken. Daarom ging ik stage lopen bij een goede zaak in Heerenveen. Uiteindelijk belandde ik in een sterrenrestaurant in Friesland. Dat was een compleet andere wereld, ik vond het zo inspirerend. Ik wilde meer, meer en meer.

In 2017 heb ik meegedaan aan het televisieprogramma 'Topchef'. Ik heb het tot de finale schopt, maar helaas niet gewonnen. Toch heb ik er veel geleerd. Vanaf dat moment wilde ik alleen maar beter worden. Ik verhuisde naar Amsterdam om daar te gaan werken. Nu woon ik pas écht in een grote stad.

Samen met mijn huisgenoot en goede vriend ben ik ook een eigen project gestart. Hij weet heel veel van cocktails en ik van koken, dus we hebben onze krachten gebundeld. Met ons culinair entertainment bureau willen we mensen verrassen met Nigerian streetfood en lekkere cocktails.

Wat ik zo mooi vind aan de horeca is dat je dichtbij de afnemer staat. De enorme waardering die je soms krijgt is ongelofelijk."

- Nicky (22)

CLOSE -UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie