Close-up

Lidewij (30): "Als ik er niet het beste van maak, wie gaat dat dan voor mij doen?"

  1. Newschevron right
  2. Lidewij (30): "Als ik er niet het beste van maak, wie gaat dat dan voor mij doen?"

"Toen ik wist dat ik niet beter ging worden, besefte ik: als ik er niet het beste van maak, wie gaat dat dan voor mij doen? Ik heb altijd geprobeerd om eruit te halen wat er in zit. Iedereen krijgt in zijn leven wel eens een tegenslag. Bij de een is dat een relatie die uitgaat, bij de ander een gebroken nagel. Bij mij is het helaas mijn ziekte. Ik heb de ziekte van Lyme in het verste stadium. Dat is te vergelijken met een spierziekte.


Al bijna tien jaar lig ik ziek thuis en ben ik afhankelijk van de zorg van anderen. Mijn twintiger jaren heb ik grotendeels thuis op bed doorgebracht. Ik kan niet meer studeren, werken of ver reizen. Ik kan mijn hobby's, zoals paardrijden, niet meer beoefenen, nauwelijks naar verjaardagen of sociale afspraken buiten de deur Een paar jaar geleden was het zo erg dat ik alleen maar in het donker kon liggen. Mijn lichaam deed niks meer en ik kon geen licht of geluid verdragen. Het enige wat ik nog had, waren mijn hersenen. Ik heb toen heel veel nagedacht en stilgestaan bij wat belangrijk is in het leven.


Ik krijg vaak de vraag of ik het niet erg vind dat ik stilsta in het leven. Maar ik zie dat niet zo. Ik leer elke dag ontzettend veel over het leven. Natuurlijk denk ik soms ook wel eens: f*ck it. Je mag wel eens balen, maar niet te lang. Het leven gaat gewoon door. Je moet er het beste van maken .Inmiddels gaat het iets beter. Ik kan ongeveer één keer in de week iets buiten de deur ondernemen. De rest van de week moet ik veel liggen en leef ik van medicijnmoment naar medicijnmoment. Het is echt back to basic. Sommigen denken dat het relaxed is om de hele dag te Netflixen, maar dat heb je na een week echt wel gezien - laat staan na tien jaar


Sinds dit jaar ben ik gestart met een nieuwe behandeling vanuit Amerika. Dat geeft hoop voor de toekomst. Helemaal genezen lukt naar verwachting niet door alle schade die ik al heb opgelopen. Maar ik ben al heel blij met ieder stapje die ik vooruit kan gaan.Wat mij gelukkig maakt zijn hele kleine dingen. Van de wind die door mijn haren gaat tot het samenzijn met mijn dierbaren. Ik ben ook al blij met uitzicht. Dan kan ik even verder kijken dan de muur van mijn slaapkamer. Ook al gaat het leven niet zoals je wil of hoopt, probeer er wat van te maken. Het leven gaat gewoon door, maak er het beste van. Sommige dagen moet je voor je eigen zonneschijn zorgen."

- Lidewij (30)

CLOSE -uP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie