Close-up

Ilse (20): "Ik voelde me altijd dom op school, nu heb ik m'n eigen onderneming"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Ilse (20): "Ik voelde me altijd dom op school, nu heb ik m'n eigen onderneming"

"Ik was nooit goed in leren en had op school meer aandacht nodig dan andere leerlingen. Ik kreeg aparte lesstof, aangepast op mijn niveau, die ik dan op de gang moest maken terwijl de rest van de klas rekenles kreeg. Op jonge leeftijd kreeg ik onbewust al de stempel dat ik dom was, dus dat ging ik ook geloven. Ik dacht: ik kan toch niks, dus ik ga wel gewoon zitten kloten. Ik had de drang ook niet om de stof wél te begrijpen. Ik had al bepaald dat ik het toch niet kon.

Op de middelbare school werd er meer tijd voor me genomen en werden dingen anders uitgelegd. Toch had ik nog steeds het gevoel dat ik dom was. Ik dacht: ik ga straks gewoon een baan zoeken en probeer m'n leven dan op die manier wel leuk te maken. Ik was niet gemotiveerd en zag niet echt een toekomstbeeld voor me. Ik heb ook nooit nagedacht over wat er allemaal mogelijk is.

Met een snuffelstage kwam ik in een kapsalon terecht. Ik kon goed haren vlechten en dat soort dingen, dus ik dacht: fijn, eindelijk iets wat ik kan, dan zal dit het wel zijn. Maar toen ik de opleiding ging doen en vervolgens in een kapsalon ging werken, was ik eigenlijk ongelukkig. In de coronalockdowns ging ik vervolgens nadenken welke opties er nog meer waren.

Ik was altijd al veel bezig met Instagram en op een gegeven moment ging ik ook wat grote pagina's beheren. Ik weet namelijk precies hoe socialmediaplatforms werken. M'n eigen account groeide ook steeds verder en ik deed wat samenwerkingen als influencer. Het was een hobby waar ik me steeds meer mee bezig ging houden en op een gegeven moment kreeg ik ook wat klanten: kleine bedrijven voor wie ik de social media beheerde. Ik ontdekte dat daar een interessant businessmodel in zat en dat ik er ook echt goed in ben.

Eerste wilde ik het socialmediawerk naast m'n baantje in een parfumerie blijven doen. Ik had geen ondernemers in m'n omgeving, dus dat was allemaal nieuw voor me. Toen ik doorkreeg hoeveel vrijheid er komt kijken bij het voor jezelf werken, ben ik m'n business toch gaan uitbouwen en sinds een jaar gaat het heel hard. Nu kan ik er ruim van rondkomen en reis ik naar veel verschillende plekken. Ook heb ik een opleiding opgezet voor andere mensen die social media manager willen worden. Daar begeleid ik nu 130 studenten mee. Ik geef onderwijs op m'n eigen manier en daar haal ik heel veel voldoening uit.

Ik ben ervan geschrokken hoeveel mensen een soortgelijke ervaring op school hebben gehad. Je moet je daar als persoon ontwikkelen, maar er wordt te veel gefocust op resultaten. M'n moeder zei altijd tegen me: 'Een leuk persoon worden is veel belangrijker dan cijfers'. Een goed rapport kan je verder brengen, maar er zijn zoveel opties om een succes van je leven te maken. Een leuke persoonlijkheid hebben en goed met mensen kunnen omgaan, is veel belangrijker dan breuken en andere lesstof. Probeer wel je best te doen en daag jezelf uit, maar als je dingen op school niet begrijpt, is dat niet het einde van de wereld. Als je er eenmaal achterkomt dat je veel meer kan dan je denkt en beseft wat bij je past, kan je echt ver komen in het leven."

- Ilse (20)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie