Close-up

Broos (18): "Als jongste rijinstructeur van Nederland is geen dag hetzelfde"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Broos (18): "Als jongste rijinstructeur van Nederland is geen dag hetzelfde"

"Ik ben de jongste rijinstructeur van Nederland en de vierde generatie die aan het werk gaat in de rijschool van m'n familie. Die bestaat al sinds 1952, dus al 70 jaar. Toen ik m'n middelbareschooldiploma haalde, heb ik eerst nog iets anders geprobeerd. Ik wilde kapitein worden in de zeevaart, maar dat heeft niet zo goed uitgepakt. Toen zeiden m'n ouders: 'Zou je nu al in het familiebedrijf willen komen?' Die kans wilde ik niet laten schieten en greep ik gelijk.

Autorijden deed ik stiekem al op jonge leeftijd. Bij het bedrijf hadden we een eigen terrein en dan zei m'n vader: 'Kom, ga zitten'. Ik ging toen op een kinderstoeltje aan de bestuurderskant zitten, terwijl ik nog niet eens bij de pedalen kon. M'n vader ging dan rijden terwijl ik mocht sturen. M'n theorie-examen haalde ik op m'n zestiende en toen ik zeventien was deed ik praktijkexamen. Die haalde ik natuurlijk in één keer, dat moet wel als je uit zo'n familie komt, haha.

Sinds twee maanden geef ik zelf rijlessen en dat gaat tot nu toe perfect. Het leukste vind ik de afwisseling: je bent buiten en ontmoet allemaal verschillende mensen. Geen dag is hetzelfde. Je moet er wel een beetje geduldig voor zijn, want sommige mensen moet je vaak opnieuw hetzelfde uitleggen. Dan moet je rustig blijven, maar dat lukt gelukkig altijd wel. Ook moet je mensen die angstig of onzeker zijn op hun gemak kunnen stellen.

Sommige leerlingen die ik nu rijles geef, zijn ouder dan m'n vader en moeder. M'n voordeel is dat ik er wat ouder uitzie. Als mensen vragen hoe oud ik ben, zeg ik vaak 'wat denk je?' Dan krijg ik meestal 23 à 24 te horen. Als ze vervolgens horen dat ik pas 18 ben, kijken ze raar op, maar moeten ze ook lachen. Uiteindelijk nemen ze allemaal m'n aanwijzingen aan, want ik ben toch degene die weet hoe alles zit. Ik denk dat het verder juist een voordeel is dat ik nog geen jaren aan rijervaring heb. Ik heb daardoor nog niet echt een eigen rijstijl ontwikkeld en geef alles door hoe ik het zelf heb geleerd.

Tot nu toe heb ik alleen nog maar positieve reacties gehad op m'n werk. Leeftijdsgenoten vinden het gewoon gezellig. Al probeer ik wel het verschil tussen instructeur en leerling duidelijk te maken, dat het niet te vriendschappelijk wordt. Dat kan namelijk later zorgen voor lastige situaties. M'n vrienden vinden het ook heel leuk dat ik dit doe. Ik heb een van hen zelfs overgehaald om ook de instructeursopleiding te gaan doen. Hij is pas 19 en komt binnenkort bij ons werken.

Ik ben onlangs geslaagd voor het theorie-examen voor vrachtwageninstructeur. Daar heb ik het rijbewijs al voor, maar ik wil uiteindelijk in alle categorieën les kunnen geven. En misschien later het familiebedrijf voortzetten. Dan hebben m'n kinderen geen keuze en moeten ze ook gaan rijden, haha.

- Broos (18)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie