OMG

Nederlandse Oliver (18) mag als jongste astronaut ooit met Jeff Bezos mee de ruimte in

foto: Blue Originfoto: Blue Origin
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse Oliver (18) mag als jongste astronaut ooit met Jeff Bezos mee de ruimte in

Uitgenodigd worden om met de rijkste man op aarde de ruimte in te gaan. Dat klinkt als droom, maar voor de 18-jarige Oliver Deamen gaat die droom volgende week dinsdag al in vervulling. De Nederlander mag mee op ruimtevaart met Amazon-oprichter en miljardair Jeff Bezos.

Veiling

De Brabander deed samen met zijn vader mee aan een veiling voor het goede doel, opgezet door Blue Origin het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos. Ondanks dat het tweetal het hoogste bod aan zich voorbij lieten gaan, kreeg de jongen vandaag alsnog te horen dat hij mee mag. De hoogste bieder koos er namelijk voor om met een latere vlucht mee te gaan, omdat het niet in zijn planning paste. Oliver is nu de vierde en laatste passagier die samen met Jeff Bezos, broer Mark Bezos en de 82-jarige Wally Funk de ruimte in gaat.

Jongste astronaut ooit

Het feit dat Oliver pas 18 is, zorgde ervoor dat de keuze uiteindelijk op hem is gevallen. Nu kan de rijkste man ter wereld namelijk de oudste én jongste astronaut mee nemen op zijn eerste commerciële ruimtevlucht. De commerciële ruimtevluchten zijn op dit moment hot onder de rijkste der aarde. De steenrijke Virgin-baas Richard Branson had de primeur en schoot zichzelf vorige week de ruimte in. Ook de bekende Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk is druk bezig om binnenkort op een commerciële ruimtevlucht te stappen.

Intensieve astronautcursus

Oliver is met zijn vader onderweg naar Amerika om daar nog voor vertrek een versnelde, maar intensieve astronautcursus te volgen. De lancering staat gepland voor volgende week dinsdag 20 juli. Hij wordt na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers pas de vierde Nederlander die ooit in de ruimte is geweest. "Dit is een droom die uitkomt! Ik had hier helemaal niet meer op gerekend, totdat vorige week dat verrassende telefoontje van Blue Origin kwam. Dit is zo onvoorstelbaar gaaf! De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden", laat Oliver weten in het persbericht van Blue Origin.

New Shepard

De raket waarmee Oliver dinsdag de ruimte in gaat heet de New Shepard, een eerbetoon aan Alan Shepard, de eerste Amerikaan in de ruimte. Het toestel gaat na lancering naar ongeveer 100 kilometer hoogte. Daar zien de vier passagiers de sterren, de rand van de dampkring en de kromming van de aarde, waarna ze terugkeren naar het aardoppervlak. Dit alles duurt dus ongeveer zo'n 10 minuten.

Ster advertentie
Ster advertentie