Close-up

Wendelisa en Don: "Onze film heeft de Shortcutz award gewonnen in Suriname"

foto: Badrr Ezzat
  1. Newschevron right
  2. Wendelisa en Don: "Onze film heeft de Shortcutz award gewonnen in Suriname"

"In maart hadden wij onze film, 'Takru Insey' ingezonden bij ShortCutz Suriname en hebben we de Best ShortMovie gewonnen.

Don kwam met het bescheiden idee om in de zomervakantie (2022) een korte film in Suriname te produceren. Wendelisa reageerde daar heel enthousiast op en vond dat we dit voor onze portfolio's konden gebruiken. Het was onze doelstelling om de film in te sturen naar internationale filmfestivals om Suriname op de wereldkaart te zetten wat betreft filmproductie. Met dit project wilden wij ook Surinaamse makers motiveren om ook projecten te ontwikkelen. We willen laten zien dat dat ook mogelijk is met een klein budget en de juiste crew.

Onze film is opgenomen in Suriname met een klein budget van 600 euro en een geheel Surinaamse crew. Familie en vrienden hebben ons enorm geholpen met vervoer en en de catering. Er waren ook enkele problemen met de audio, omdat er veel achtergrondgeluid is van krekels en andere dieren. Morris Jansen, een klasgenoot van heeft ons geholpen met het opschonen van de dialogen. De sound effecten en de soundtracks hebben we zelf gemaakt, terwijl we niet eens heel veel ervaring hiermee hadden.

Ook als filmmakers hadden we nog niet veel ervaring. Inmiddels zitten we op een filmopleiding en werken we keihard aan onze filmproductie, fotografie en muziek. We vullen elkaar goed aan. Wendelisa houdt zich bezig met de productionele kant van de film en Don meer met de inhoudelijke kant.

'Takru Insey' is een combinatie van verschillende genres die gedurende film in elkaar overlopen, als een soort jawbreaker. Het bevat vooral thriller elementen en geeft je een surrealistisch gevoel. Ook brengt het een magische sfeer met zich mee.

De inspiratie achter de film is de angst van het loslaten en geliefden kwijtraken, zoals je ouders. De film gaat over een moeder die heel erg beschermend is over Tirza, haar dochter. Ze wil de controle over haar dochters leven en laat daarom niets toe. Ze vindt een envelop met Tirza's naam erop en vervolgens gebeuren er allemaal bovennatuurlijke dingen in het huis. Ondanks de slechte band met haar dochter, stelt ze haar veiligheid boven alles. Maar ze verliest hierdoor de controle op alles. Het plot is geschreven vanuit een boeddhistische quote: “If you love a person, you must love the person in the way the other person feels free.” Dit was de rode draad van het verhaal.

In juli 2022 waren wij klaar met de opnames en pas in februari 2023 waren we klaar met de montage. We mochten de première van 'Takru Insey' op 1 juni dit jaar houden in het Pleintheater van Amsterdam. Onze vrienden, familie en mensen uit de filmindustrie waren hierbij aanwezig. De film staat nog niet online, omdat wij nog een aantal vertoningen willen organiseren. In de toekomst is het mogelijk om de korte film te zien op YouTube. De trailer van 'Takru Insey' kun je al wel bekijken, die staan ook in onze portfolio's.

Tegen onze verwachtingen in werd de trailer zowel door Surinamers in Suriname als Surinamers in Nederland goed ontvangen. De trailer is ruim 700 keer gedeeld op Facebook en op TikTok (29k views, 3k likes en 1k opgeslagen). In de reacties vroegen mensen waar ze de film konden bekijken en om deze reden willen we ook een première in Suriname organiseren. Alleen gaat dat lastig, omdat we niet veel budget hebben en in Nederland zijn.

We hadden nooit verwacht dat het zo groots zou uitpakken, omdat het heel klein en nederig begon en vanuit een sociaal standpunt om Suriname vooruit te helpen. We zijn blij dat we deze film toch gerealiseerd hebben en hopen dat we meer Surinaamse filmproducties zullen zien in de toekomst."

- Wendelisa (21) en Don (20)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie